Foderforsøg på Kopenhagen Farm

Danmarks største forsøgsfarm inden for pelsdyr hedder Kopenhagen Farm og tilhører Kopenhagen Fur/Dansk Pelsdyravlerforening. Kopenhagen Farm har næsten 2.400 avlstæver og udfører primært foderforsøg men også fordøjelighedsforsøg på nye råvarer i egne forsøgsstalde.

Kopenhagen Farm har 500 sorte avlstæver og 1.890 brune avlstæver med tilhørende hanner og hvalpe. Derudover har forsøgsfarmen eget foderkøkken til fremstilling af forsøgsfoder, så foderet kan sammensættes til de forskellige forsøgshold, der er på farmen.

Optimering af protein

Foderforsøgene på Kopenhagen Farm har i de senere år haft stort fokus på optimering af proteinindholdet i minkfoder, idet det for to år siden blev bestemt, at minkavlere skal reducere udledningen af ammoniak via et markant indhug i proteinindholdet i foderet, der ved udgangen af 2015 skal være reduceret med 15 procent.

Protein efter sæson

Det har fået mange minkavlere til at frygte for deres dyrs sundhed og skindenes kvalitet. Den nyeste forskning fra Kopenhagen Farm har imidlertid vist, at der findes perioder, hvor proteinindholdet kan sænkes uden negative effekter for minkene, mens det i andre er mere risikabelt. I det tidlige forår fra marts til april efter parringen har tæverne for eksempel brug for en proteinrig kost. Det samme har hvalpene i starten af vækstperioden, når de begynder at æde foder, indtil august hvor hvalpene anlægger dækhår og underuld. Særligt i de to perioder er proteinniveauet afgørende for minkens og pelsens udvikling.

Samme foder som på farme

Minkene på Kopenhagen Farm - og derved de resultater, der opnås - er repræsentative for de mink, der findes på de danske minkfarme.

Driftsleder Ernst Nielsen og personalet på Kopenhagen Farm producerer forsøgsfoderet af de samme tilgængelige råvarer, som også bruges på landets fodercentraler, så råvarerne er repræsentative for det foder, som fremstilles på fodercentralerne og anvendes på de danske minkfarme.

Forsøgsleder på Kopenhagen Farm Tove Clausen har stort fokus på, at det sænkede proteinindhold ikke påvirker pelsdannelsen og derved skindkvaliteten, så danske avlere fortsat kan producere mink med verdens fineste pels. Målet er således ikke nået endnu, men forsøgsfarmens opgave består i at finde de fodertyper, der sikrer minken en optimal udnyttelse af det protein, der er i foderet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle