Afgrødekommentar: Amerikansk deadline nærmer sig - løsning gør ikke

Datoen for indførelse af øgede amerikanske tariffer er hastigt på vej og det er med til at holde afgrødemarkederne i kort snor. Skuffende Amerikansk eksport presser priserne yderligere.

Datoen for indførelse af øgede amerikanske tariffer på kinesiske varer nærmer sig, og man er tilsyneladende ikke kommet nærmere på en løsning.

Sidste nye rygter går på, at man vil udskyde deadline for de øgede afgifter med hen imod 60 dage. Dette skulle bane vejen for en møde på præsidentielt niveau i marts, men det er stadigvæk kun på rygtebasis. Jo tættere vi kommer på deadline, des mere anspændt bliver situationen.

Vi har før set en skærpet retorik i perioden op til vigtige deadlines, og det vil være med til at holde afgrødemarkederne i kort snor – i hvert fald på den positive prisudvikling.

Det skriver Jyske Markets i fredagens afgrødekommentar.

Torsdag kom der eksporttal for de amerikanske afgrøder, og det var generelt en skuffende omgang vi blev præsenteret for, lyder det.

Der blev eksporteret 4,8 mio. bushels hvede og 18,1 mio. bushels majs, og tallene var ikke bare under det vi har set de sidste par uger, men også under markedets forventninger. Markederne kvitterede hurtig med at sælge ud af begge afgrøder, og mens majsene kunne ”nøjes” med en lille procent, så var den amerikanske hvede ved markedets lukning nede med næsten to procent.

Selvom dataene, grundet nedlukningen af statsapparatet, er tilbage fra d. 3 januar, så giver de en helt klar indikation af, at det bliver svært at nå USDAs forventning til årets eksport. Rapportens største overraskelse, og dermed også anledning til flest spekulationer, var de tal vi blev præsenteret for på sojabønnerne.

Her så vi, at der netto blev annulleret ordrer på 22,5 mio. bushels, primært drevet af kinesiske annulleringer. Markedet havde ikke regnet med at vi skulle se en negativ nettoeksport fra amerikansk hånd, og hele komplekset blev sendt ned med ca. en procent.

Olien steg

Olien steg for tredje dag i streg og er i skrivende stund oppe med godt fire procent for ugen. De seneste udmeldinger fra såvel Saudi Arabien og Rusland omkring nedskæringer af produktionen var den overvejende grund til, at markederne har reageret positivt. Men også fine data fra Kina har været medvirkende årsag.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle