Afgrødemarked: Ukrainsk hvedeproduktionen ser ud til at falde markant

Kinesisk køb af amerikanske sojabønner skaber optimisme, mens flere forhold i det vegetabilske oliekompleks sender rapsfrøene højere.

Russiske IKAR fulgte i går trop, og sænkede deres estimater for den russiske hvedeproduktion. Om end der var tale om en mindre tilpasning fra 76,2 til 75,6 mio. ton, gav det kortvarigt støtte til hveden, der rettede sig lidt i løbet af eftermiddagen.

Det skriver Jyske Markets.

Imidlertid var det ikke tilstrækkeligt til at trække hveden i plus, som lukkede negativt i både Chicago og på Matif, begunstiget af pæne mængder nedbør i Sortehavsområdet.

Forbrugerne ser ikke ud til at have travlt med at dække forbrug på ny hvedehøst på disse niveauer, og produktionsestimaterne ser fornuftige ud, på trods af at det traditionelle vejrmarked giver spekulationer i alle mulige retninger.

Mindre høst i Ukraine 

Den ukrainske regering gentog i går, at det ikke finder det nødvendigt at begrænse landets hvedeeksport i indeværende sæson, som de vurderer befinder sig inden for det spænd, der årligt aftales med eksportørerne.

For den kommende eksportsæson, der starter 1. juli, ventes et nyt ’memorandum’, indgået mellem regeringen og korneksportørerne, offentliggjort 1. juni.

Her kan der meget vel blive tale om lavere eksportmængder end indeværende sæson. Det ukrainske meteorologiske institut’s landbrugsafdeling, satte i går tal på deres estimater for landets vinterafgrødeproduktion, som fordelte sig på 23,3 mio. ton vinterhvede og 2,7 mio. ton byg. Et mærkbart fald på hhv, 16 og 31 procent år-til-år, og en hvedeproduktion betydeligt lavere end USDA’s estimater på 28 mio. ton.

Direktøren for landbrugsafdelingen udtaler; ”Vores prognose er lavere end markedskonsensus. Mens tørke ikke har påvirket vinterafgrøderne i de fleste dele af Ukraine, har det skåret i høstudbytterne for de tre sydlige regioner, Odessa, Mykolayiv og Kherson, der har oplevet ekstrem mangel på nedbør”.

Kina køber op

Sojabønnerne fandt i går støtte fra en uventet kant, da USDA annoncerede et salg på 264.000 ton amerikanske bønner til Kina samt 216.000 tons skrå til en ikke defineret destination.

De kinesiske interesser for amerikanske sojabønner har de seneste uger været fraværende, som følge af nye diplomatiske uenigheder, men den seneste annoncering giver forhåbninger om, at Kina igen kigger efter amerikanske forsyninger, og skaber optimisme om flere salg på den korte bane.

Palmeolie brudt ud af faldenen trend

Rapsfrøene fandt i går støtte fra palmeolien der fortsætter med at bevæge sig væk fra det vigtige psykologiske støtteniveau omkring 2.000 MYR/ton.

Palmeolien har samtidig brudt ud af den faldende trendkanal, som den har bevæget sig i siden nytår. Det giver forhåbninger om yderligere potentiale på opsiden.

Også sojaolie havde en grøn dag, og lukkede lige som råolien et par procent højere. I Canada er der sat gang i såningen af vårrapsvarianten, Canola, og selvom vi befinder os på et tidligt stadie, er der allerede meldinger om dårlig fremkomst, som følge af nedbørsmangel.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle