Spændinger i afgrødemarkedet: Kina blokerer for import fra Australien

Den tidligere handelskonflikt mellem USA og Kina blusser så småt op igen, og får nu også konsekvenser for Australien.

Hvedemarkedet opgav fredag lidt af ugens stigninger, efter blandt andet de franske hvedekonditioner viste bedre takter. 57 procent af de franske hvedearealer estimeres i god/meget god stand, et stigning på 2 procentpoint i forhold til ugen forinden.

Det skriver Jyske Markets.

Estimaterne forbliver dog de laveste for denne tid af sæsonen i ni år, med temperaturer over gennemsnittet, mens tiltrængt regn lader vente på sig.

Nedbør i Østeuropa, Ukraine og det sydøstlige Rusland vil for nu være med til at stabilisere udbytterne i disse regioner.

Kina blokerer for import fra Australien

Kinesiske interesser for amerikanske afgrøder meldes i sidste uge at have været fraværende, hvilket kan relateres til at striddighederne langsomt optrappes mellem Kina og USA, idet Trump fordømmer det kinesiske forslag om en ny sikkerhedslov for Hong Kong.

Loven vil begrænse ytringsfriheden og retten til demonstrationer, og det har fået USA til at advare om
sanktioner mod Kina. Flere nationer er dog tilbageholdende med at kritisere forslaget offentligt, af frygt for repressalier, i det som kineserne siger er nationale anliggender.

Det har senest Australien fået at føle, hvor Kina har sat 80 procent told på import af byg for en 5-årig periode, og samtidig forbudt kødimport fra fire australske slagterier. Mens Kina argumenter for at forbuddene er indført som konsekvens af konkurrencevridende statssubsidier, så kommer reaktionen samtidig med, at Australien har støttet en undersøgelse af oprindelsen af Coronavirussen.

USA holder i dag lukket som følge af Memorial Day, hvilket traditionelt ventes at lægge en dæmper på aktiviteten i afgrødemarkedet.

Estimat lavere end forventet

I USA blev den virtuelle udgave af Kansas Wheat Tour i sidste uge afsluttet, og her lander produktionsestimatet for staten på 284 mio. bushels, mod USDA’s 306 mio. bushels. Tallene vurderes at ligge inden for en rimelig usikkerhedsmargin, og derfor er det endnu for tidligt at konkludere, om det
er en generel tendens for de amerikanske hvedeudbytter.

Så længe vejrforholdene er til den tørre side, er der ikke umiddelbart noget, der indikerer en deroute for hvedepriserne, hvor Matif har fundet sig et solidt leje her i niveauet 185-190 EUR/ton.

Fondene har imidlertid reduceret deres væddemål mod større prisstigninger, og besidder en lille nettosolgt
beholdning, der giver et billede af et redningsløst marked. Forhold der hurtigt kan ændre sig, og som i høj grad vil være drevet af vejret og vejrprognoserne den kommende tid.

En strammere forsyningsbalance i og omkring Sortehavet vil være med til at øge opmærksomheden på potentielle ændringer i eksportrestriktionerne, som vil være risikofaktor på opsiden.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle