Analytiker er forundret over belgisk svinenoterings optur

Den belgiske svinenotering klarer sig overraskende godt trods udbrud af afrikansk svinepest. Mangel på svin er en del af forklaringen, mener analytiker.

Svinenoteringen i Belgien har gjort et bemærkelsesværdigt comeback efter landet i september 2018 blev ramt af afrikansk svinepest tæt på grænsen til Frankrig, Tyskland og Luxembourg.

For mens noteringen et par uger efter udbruddet af den frygtede svinesygdom blev banket i gulvet med en nedtur på cirka en krone, så har noteringen i de seneste uger taget revance og endda overgået den danske svinenotering i denne uge.

Ganske vist har en stribe af de asiatiske lande fortsat det belgiske svinekød i skammekrogen og ønsker ikke at importere køb fra landet, men den stigende efterspørgsel på svinekød har givet medvind og er med til at løfte de belgiske slagtesvin, som fortsat kan afsættes i Europa.

Det forklarer Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Danske Svineproducenter:

"Mange slagterier er beliggende tæt på området, der blev ramt af afrikansk svinepest. Særligt i Tyskland mangler man grise, og derfor henter de tyske slagterier efter en pause nu igen slagtesvin i Belgien og slagter dem. Slagterierne sørger så for, at svinekød fra belgiske svin lander på det europæiske marked, mens det kun er svinekød fra Tyskland, som sendes til Asien. Samtidig er Belgien ikke en stor svinenation, så markedet i Europa kan absorbere kødet".

Han fortæller, at det europæiske svinemarked var overvældet, da udbruddet af afrikansk svinepest ramte ned i Belgien, men et efterfølgende overblik over situationen har givet mere ro.

"Jeg er overrasket over, at noteringen i Belgien ikke faldt mere og nu igen er så hurtigt på vej frem, men det hænger sammen med, at der mangler grise i området. Samtidig er udbruddet med afrikansk svinepest i den sydøstlige del af Belgien, og de fleste svineproducenter er i den vestlige del af landet. Det har også en betydning. Dertil kommer, at markedet selv har udlignet sig, for du kan ikke have slagterier i Belgien, som giver en langt lavere notering end de nærliggende slagterier i de andre lande, bare fordi der er en grænse", siger han.

At den belgiske svinenotering trods alt er i den lavere ende og et pænt stykke under den tyske, forklarer Markus Fiebelkorn med, at de belgiske slagterier på grund af de begrænsede eksportmuligheder har svært ved at få fuld pris for flere delstykker.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle