Analytiker: Indien kigger igen mod malaysisk palmeolie

Brasilianske landmænd udnytter svag valuta til at sælge store dele af majshøsten, mens nedbør over Sortehavsregionen sætter hveden under pres.

De europæiske hvedemarker oplever i øjeblikket divergerende vejr midt i vækstsæsonen. Det skriver Jyske Markets.

Store dele af Sortehavsregionen og Europa har kun oplevet små nedbørsmængder henover foråret, hvilket har fået konsekvenser for udbytteestimaterne blandt flere store eksportnationer.

Imidlertid bidrager tiltrængt nedbør i det sydlige Rusland og Ukraine til en stabilisering af udbytterne, mens tørken fortsætter i det vestlige Europa.

Det betyder sandsynligvis at Rusland for den nye høstsæson har kurs mod at genindtage tronen som topeksportør, efter den europæiske sprint denne sæson.

Nedbøren vægtede i går tungest og fik møllehveden til at sætte sig lidt, kombineret med at der fortsat meldes om lav køberinteresse på eksisterende niveauer. Også den amerikanske hvede er under pres i takt med, at der kigges frem mod ny høst, hvor hvede ud af den amerikanske Golf handler 20$/ton over sammenlignelige oprindelser fra Sortehavet på ny høst terminer.

Majstilsåning skrider frem

Den amerikanske majstilsåning ramte i sidste uge 88 procent mod 80 procent i forrige uge, men betydeligt over sidste års niveau på 28 procent, hvor det våde forår forsinkede markarbejdet. I skarp kontrast til sidste år, kategoriseres blot 5 procent af de amerikanske majsarealer, som værende dårlig/meget dårlig,
hvilket giver forventninger om udbytter over gennemsnittet.

I Brasilien er høsten af Safrinha majsen undervejs i den store Mato Grosso region, og her rapporteres det, at landmændene allerede har solgt 82 procent af deres forventede produktion mod 62 procent sidste år. Hovedårsagen er, at de brasilianske landmænd har draget nytte af den svagere brasilianske valuta,
der betyder, at de står ekstremt konkurrencedygtige på eksportmarkedet.

Som følge af den gunstige situation har de samtidig solgt 30 procent af den næste majsafgrøde, som endnu har til gode overhovedet at blive sået.

oliefrø havde god dag

Trods pres på oliepriserne, fandt rapsfrøene i går support fra endnu en positiv udvikling i palmeolien. Med en stigning på over 5 procent havde palmolien den bedste dag i over 4 måneder, trukket op af optimisme om efterspørgslen og en stærk eksport i indeværende måned.

Malaysia Palm Oil Board (MPOB) meldte i går, at de diplomatiske bånd mellem Malaysia og Indien er i bedring og det kommer som en lettelse for producenterne, som gennem de seneste 4 måneder har måtte finde alternative afsætningskanaler.

At Indien igen importerer malaysisk palmeolie ventes at være med til at understøtte priserne. Covid-19 kombineret med nedturen i palmeoliepriserne er samtidig med til at presse de mindre producenter økonomisk, som er nødsaget til at skære ned på dyre gødningsstoffer, forhold der vil få betydning for næste års udbytter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle