Analytiker: Lukkes for tysk svinekød risikerer tysk notering at falde tre kroner

Analytiker Palle Jakobsen forudser et yderst presset tysk slagtesvinemarked den kommende tid.

Prisfald op til tre kr. på slagtesvin i Tyskland. 

Det er risikoen på det tyske slagtesvinemarked, hvis panikken tager over, og Tyskland bliver lukket ude som eksportør af svinekød ud af Europa.

Sådan lyder analysen fra Palle Jakobsen, analytiker hos Agrocom.dk.

I en længere analyse på bagkant af udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland ser han med dystre øjne på situationen.

"Efter tyve år som analytiker er min erfaring, at det er følelser og især følelserne frygt og panik, som kan drive priserne allermest både i op- og nedadgående retning. Der er således overhængende fare for, at vi får en reaktion, der er langt større end realiteterne egentlig kan argumentere for og et tysk fald på tre kroner kan absolut ikke udelukkes", vurderer han.

Palle Jakobsen prøver også at se længere frem end den aktuelle, kritiske situation, der kan opstå den kommende tid.

"Den gode nyhed er dog, at der også kommer en dag på den anden side af panikreaktionen, en dag hvor verden skal tilpasse sig en fremtid uden Tyskland som leverandør til verdensmarkedet og hvor vi har fundet efterspørgsel til de ekstra svin, som skal slagtes i Danmark, hvis den tyske eksport lukker ned. Når den dag kommer, vil danske svinekød stå styrket og især de danske slagterier – I hvert fald så længe som vi formår at holde svinepesten syd for den dansk tyske grænse", skriver han i sin analyse.

Ingen svineproducenter går fri som følge af udbruddet - afsætningen af smågrise rammes også.

"En nedlukning af den tyske eksport af svinekød vil således ramme de danske afregningspriser i en periode, men det vil også ramme eksporten af danske smågrise til Tyskland ganske hårdt. Dykker de tyske afregningspriser til et lavt niveau, fordi eksporten ud af Tyskland stopper, ja så vil der være tyske slagtesvineproducenter, som lader staldene stå tomme og de tomme stalde efterspørger i givet fald ikke smågrise", påpeger Palle Jakobsen, der tror, den danske slagtekapacitet får travlt i den kommende tid, fordi flere producenter vil søge imod afsætning til slagtning i Danmark frem for at afsætte i Tyskland.

Palle Jakobsen tror på et rebound i priserne, når den værste panik er væk, men ikke til priser, som for blot et par måneder siden.

"Det skyldes imidlertid ikke situationen i Tyskland, men at produktionen i Kina er stigende og især at kineserne for alvor har skruet op for importen af svinekød fra Brasilien og til dels USA. Dels på grund af valutaforhold, men især på grund af handelspolitiske alliancer", vurderer han.

Emneord

ASF i Tyskland

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle