Analytiker: Nu er vejen banet til en mælkepris på 3 kr. pr. kg

Efterspørgsel efter mælkeprodukter kan få den danske afregningspris til at stige markant, mener analytiker.

Tre kroner pr. kg mælk afregnet til landmanden i løbet af 2021 eller 2022.

Det er den opmuntrende forudsigelse, som analytiker Palle Jakobsen spiller ud, ovenpå markante stigninger på GDT-børsen. Ved tirsdagens auktion blev der samlet set opnået et kæmpe prishop på 15 procent hen over alle kategorier.

Palle Jakobsen bider især mærke i, at priserne på sødmælkspulver gik i vejret med 21 procent, og at smørpriserne steg 13,7 procent. Stigningerne var ifølge Palle Jakobsen forventet, da priserne på skummetmælksbørsen i New Zealand er gået forbi 3.400/3.750 dollar.

"Gennembruddet taler for stigninger tilbage til området over 5.000 dollar i løbet af de næste ti til femten måneder – ja faktisk kan rekordpriser komme på tale", konkluderer Palle Jakobsen i en markedsopdatering.

Forudsigelsen om tre kroner pr. kg mælk begrundes med, at fødevarepriserne er steget til rekordniveau i Kina, og at kineserne stadig arbejder hårdt på at dække sig af.

Palle Jakobsen minder dog om, at stigningen i afregningsprisen først kommer op til et halvt år efter, at priserne er steget i engrosleddet.

Aktuelt afregner Arla med knap 2,5 krone pr. kg mælk af første klasse, som er produceret uden brug af GMO og kommer fra en andelshaver, som har udfyldt både klimatjek og Arlagården Plus.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle