Analytikere: Kinesisk mejeriimport vil styrtdykke i år

Kineserne producerer mere mælk - og har efter et år med stor import nu lagre at tære på i 2020, vurderer landbrugsanalytikere.

Efter et år med stigning i importen af mejeriprodukter i Kina, forventes 2020 at byde på et kraftig dyk.

Det melder den anerkendte hollandske landbrugsbank Rabobank i den nyeste analyse af mejerimarkedet på verdensplan - Dairy Quarterly.

Her vurderer analytikerne, at årets import til Kina vil falde med 19 procent i forhold til sidste år.

"Importen i Kina var høj sidste år, men den resulterede også i fyldte lagre. Samtidig gik en del mere mælk i Kina i pulvertårne. Der er i Kina en vækst i den indenlandske mælkeproduktion for tiden, og det betyder, at vi forventer et markant fald i mejeri-importen for første halvår", fortæller analytiker Richard Scheper fra Rabobank til Landbrugsavisen.dk.

Han fortæller samtidig, at man forventer at importen vil stige igen i årets andet halvår, men at det er usikkert, hvor stor effekten vil være.

Arla enig: Håber status quo på salget

Arla Foods har de senere år målrettet satset på det enorme Asien-land.

Topchef Peder Tuborgh kunne ved årsregnskabet for 2019 berette om en eksplosiv vækst i 2019, der bragte omsætningen over 1 mia. kroner for Kina.

Samtidig fortalte han også, at en del af den store vækst i 2019 skyldtes et indkøbs-efterslæb efter en række regelændringer i 2018 på især det vigtige område for babyernæring.

Derudover ville corona-situationen, der siden midt februar har udviklet sig voldsomt over hele verden, også spille en rolle lød det.

"Vi forventer, at vores salgstal vil blive påvirket af det. Hvis vi ligger fladt i væksten for 2020, vil jeg være glad", lød det fra mejeridirektøren.

De kinesiske importører, ikke kun på mejeri men også andre fødevarer, er kendt for at have en anden tilgang til forsyningskæden end europæiske indkøbere.

Der købes mere ind via en stop-go-tilgang, end den konstante forsyning, som en del vestlige virksomheder praktiserer. Kombineret med mere usikre lageropgørelser og statistikker giver det mere usikkerhed om, hvorvidt der er tale om lageropbygning eller om reelle stigninger i forbrugerefterspørgslen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle