Analytikere: Lille stigning i globale vinterhvedearealer

Rusland ventes at booste hvedeproduktionen med 10 procent for kommende sæson.

International Grains Counsil (IGC), præsenterede i går deres vinterhvede arealestimater for kommende høstsæson 20/21, der er blevet sat til 218 millioner hektar – en stigning på 1 procent.

Det skriver Jyske Markets.

Mens tilsåningen i dele af Europa har været udfordret af vådt vejr, så har det forholdt sig omvendt i Ukraine, hvor afgrøderne har fået en sløj start inden vinteren, som konsekvens af tørt vejr, hvilket ventes at
medføre et signifikant fald i arealerne.

De amerikanske vinterhvede-arealer ventes at ramme de laveste niveauer i over et århundrede, som konsekvens af dårlige afregningspriser og store lagre, og nærmer sig et historisk lavpunkt.

Samtidig har gode forsyninger i Europa og Rusland holdt den amerikanske hvede fra at være konkurrencedygtig på de globale markeder. I Rusland holder landmændene omvendt modet oppe, trods et par sæsonener med overvejende tørt vejr, der har taget toppen af udbytterne.

Her ventes en stigning i arealerne, hvilket bakkes op af private estimater, der forventer en stigning på 2-3 procent. Med antagelse om gennemsnitlige udbytter, vil det løfte den russiske hvedeproduktion til 80-82 millioner ton for 20/21 høstsæsonen, sammenlignet med 75 millioner ton denne sæson.

Møllehveden faldt på grund af stort opkøb

Algeriet bekræftede natten til i går købet af 500.000 ton møllehvede, som i høj grad ventes at være af franske oprindelser, men markedet havde allerede onsdag taget forskud herpå med stigninger, der sendte møllehveden op til modstandsniveau i 180 euro.

Med annonceringen af købet fulgte dog samtidig en pressemeddelelse om, at Algeriet vil begrænse dets hvedeimport denne sæson til 4 millioner ton.

Et hårdt slag for franske eksportører, da landet er den største enkeltkøber af fransk hvede. Kombineret med manglende prisunderstøttende nyheder, fik det i går møllehveden til at korrigere lidt lavere.

Kina inviterer handelsdelegation til ny runde

Tvetydige signaler fra handelsfronten har de seneste dage tynget aktiemarkederne, og måske er det årsagen til, at Kina i går tog initiativ til at invitere den amerikanske handelsdelegation til en ny runde forhandlinger.

Håbet er at disse vil finde sted inden torsdag i næste uge, hvor den amerikanske Thanksgiving-ferie begynder. En kinesisk embedsmand udtalte, at der fortsat er tæt kontakt mellem de to parter og at rygterne omkring at handelsaftalen er udskudt til 2020 (foreløbig) ikke er korrekte.

Mangel på fremskridt i forhandlingerne fortsætter med at sætte sig spor i sojakomplekset, hvor sojabønnerne tester 9 dollar/bushel på nedsiden, hvor næste støtteniveauer hedder hhv. 8,80 og 8,50 dollar.

I sojaskråen testes 300 dollar på nedsiden, men uden nyt fra handelsfronten til at løfte bønnerne højere, ser det let negativt ud på den korte bane, hvilket betyder at vi inden længe igen kan handle i det snævre gamle handelsinterval i 290-300 dollar.

De seneste 7 år er priserne på sojaskrå i december faldet med gennemsnitligt 3,4 procent, svarende til
10 dollar/short ton på nuværende niveauer, hvilket i så fald vil betyde at noteringen ultimo december hedder 290 dollar.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle