Analytikere: To pandemier hiver og trækker i verdens svineproduktion

Covid-19 og ASF-pandemierne vil fortsat trække verdens svineproduktion i både den ene og anden retning, mener analytikerne i Rabobank.

Den store usikkerhed fra 2020 vil fortsætte ind i 2021, når det gælder verdens svineproduktion.

De to pandemier, nemlig svineproduktionens afrikansk svinepest (ASF) og menneskehedens covid-19 vil fortsat trække og presse produktion og afsætning i både den ene og den anden retning, mener analytikerne i den normalt velansete hollandske landbrugsbank Rabobank.

"Covid-19 påvirker hele forsyningskæden hele vejen fra producenter til forbrugere. Alligevel forventer vi at efterspørgslen vil øges i de fleste regioner i 2021 som følge af økonomisk opsving", lyder det i den nyeste kvartalsrapport på svineområdet.

Analytikerne forventer, at udbuddet af slagtesvin vil øges i Asien, samt både Nord- og Sydamerika. Derimod vil den europæiske produktion stagnere.

Det afgørende land på handelsfronten, der dermed også sætter pristrenden vil fortsat være Kina. Her spår analytikerne, at Kina vil opleve en stærk vækst i svineproduktionen i år. Selv om ASF fortsat spreder sig i landet, vil påvirkningen mindskes.

"Med en produktion, der forventes at vokse med mindst 10-15 procent, vil Kinas import mindskes med 10-30 procent i år. Det vil stadig gøre 2021 til det år med den andenhøjeste import, men ændringen i efterspørgslen vil påvirke alle eksportører", mener Chenjun Pan, der er senioranalytiker på animalsk protein i Rabobank.

Kina står alene for over 50 procent af verdenshandlen på svinekød.

Danmark kan udnytte tysk fravær

Chenjun Pan spår, at den europæisk svineproduktion vil være stagnerende eller flad. Det skyldes både en lavere eksport, og en langsom genkomst af efterspørgsel lokalt på grund af covid-19 - plus de igangværende ASF-udbrud i såvel Østeuropa som i Tyskland.

"Mens Tyskland fokuserer på at finde alternative eksportdestinationer, kan Spanien og Danmark fortsætte med at have gavn af Tysklands fravær på nogle asiatiske markeder", udtaler hun.

I Syd- og Nordamerika vil en stærk amerikansk efterspørgsel både til lokalt forbrug og til eksport hjælpe til gode slagtesvinepriser. Gode priser vil kunne afhjælpe de ligeledes stigende foderomkostninger. Den nye præsident Biden vil have fokus på handelspolitik, immigration og også støtte til landbruget, mener Rabobank.

Brasilien oplevede rekordniveauer på eksporten sidste år. Rabobank forventer dog fortsat høje foderomkostninger efter både tørke og høj efterspørgsel de kommende måneder. Alligevel forventer analytikerne, at svineproduktionen i 2021 vil stige igen med 2,5 procent, på grund af god efterspørgsel, både lokalt og til eksport.  

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle