Analytikere forudser mindre vækst i mælkestrømme - undtagen et sted

Mælkeproduktionen på tværs af de syv primære mælkeeksportører var i 2020 på det højeste niveau siden 2017.

Efter et år 2020, hvor væksten i verdens mælkeproduktion overraskede analytikerne fra landbrugsbanken Rabobank, er forventningen i år, at væksten vil være langt mere moderat.

Sådan lyder den nyeste kvartalsrapport med forventningerne til mælke- og mejeriindustrien, fra de normalt anerkendte analytikere i hollandske Rabobank.

"Vi forventer, at væksten i udbuddet vil være langsom i de syv primære eksportregioner i verden. Mælkeproduktionen på tværs af de syv store mælkeeksportører overraskede i 2020, hvor væksten var på det højeste niveau siden 2017, nemlig hele 4,5 mia. liter", lyder det i rapporten.

"I år forventer vi en mere moderat vækst, omend positiv på tværs af alle regioner, nemlig på totalt 2,7 mia. liter", skriver Andrés Padilla, senioranalytiker på mejeriområdet.

Vild vækst i Kina kan udhule priser

Undtagelsen fra den forventning er klart Kina, hvor Rabobank forudser en stærk mælkestrøm, hvilket kan lægge en dæmper på markedets optimisme.

"Vi forventer at kinesisk mælkeproduktion vil vokse med 6 procent sammenlignet med 2020, hvilket til dels vil overstige stigningen i efterspørgsel. Behovet for at reducere lagre kan medføre, at importen vil mindskes i forhold til de høje niveauer i 2020, og det kan lægge et loft på produktpriserne på mejerivarer", lyder det.

Ikke overraskende påpeger anlytikeren, at covid-19-pandemiens varighed, udbredelse samt hvornår vaccinerne bliver udbredt vil være afgørende for afsætningen af mejeriprodukter, især i foodservice.

"Selv om detailbutikkerne afsætning vokser yderligere, når flere måltider bliver spist derhjemme, så vil det kræve et fuldt opsving i efterspørgslen efter mejeriprodukter, hvis salget skal nå samme niveau som før covid-19".

Hvor regeringer og stater sidste år intervenerede med talrige støttekøb af mejeriprodukter sidste år, forventer Rabobank, at dette vil have et langt lavere omfang i første halvår 2021. Det skyldes strammere økonomiske tøjler og muligheder i statsbudgetterne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle