Analytikere: Rapsfrøene nød gavn af højere marginer på biodiesel

På afgrødemarkedet rygtes privatekinesiske importører i gang med at sikre sig millioner tons amerikansk soja. Møllehveden fandt support fra short covering og stærkere russisk rubel

Weekenden droneangreb på verdens største olieanlæg i Saudi Arabien førte i går til et olieprischok, der sendte råolien næsten 15 procent højere henover dagen.

Produktionen bliver midlertidigt reduceret med omtrent 5 mio. tønder dagligt, svarende til 5 procent af verdens samlede daglige produktion.

På aktiemarkedet spredte det sig som ringe i vandet til fly- og transport industrien, der måtte indkassere prisfald, mens energi- og forsyningsselskaber omvendt oplevede kronede dage. Generelt reducerer stigende energipriser vækstforventningerne, der i forvejen er under pres. Det førte til at de cykliske råvarer i går indkasserede prisfald. Usikkerheden om det gigantiske olieanlæg er fortsat enorm, og markedet afventer nu et estimat på, hvornår produktionen helt eller delvist er oppe at køre igen. Foreløbige meldinger forlyder, at det kan tage uger, mens Saudi Arabien endnu har været tavse med officielle udmeldinger.

Prisstigningerne været størst i fronten af kurven, mens stigningerne på de længere terminer er langt mere afdæmpede, da produktionen på den længere bane ventes genoprettet. Olien handler her til morgen en halv procent lavere, og en tønde nordsøolie koster 68,70 dollars pr. tønde.

Rapsfrø fik rygstøtte

Mens olieprisstigningerne var skidt for nogle cykliske råvarer, så var det med til at understøtte afgrødemarkedet. Sojaolie, majs og rapsfrø var dagens største vindere, da højere oliepriser gør biobrændstoffer mere konkurrencedygtige. Rapsfrøene handlede over en procent højere, brød gennem modstanden i 386 euro pr. ton og lukkede i 388 euro pr.ton.

Det giver luft på opsiden, hvor næste modstand ligger 8-10 euro højere. Rapsfrøene er inde i en god trend understøttet af stærke fundamentaler, og en øget risikopræmie i råolien, vil blot understøtte denne prispositive case. Effekten ses her til morgen på palmeolien der handler 2,6% højere, oven på en forlænget weekend i Malaysia mandag.

Hveden nød gavn af en ny omgang short-covering, oven på en WASDE-rapport der prismæssigt ikke gik fondenes vej. Styrkelsen af den russiske rubel førte til højere priser på hvede ud af Sortehavet der steg 2-3 dollars til 185-187 dollars pr. ton.

Kombineret med at dollaren blev styrket på øget usikkerhed, var det alle faktorer der understøttede møllehveden på Matif, og trods prisstigningen bibeholder en stærk konkurrenceevne på det globale hvedemarked.

Prisfald til sojamel

Sojamel måtte indkassere prisfald, mens sojabønnerne handlede uændret, til trods for at det blev bekræftet at Kina sikrede sig yderligere 256.000 tons amerikanske sojabønner. Det bringer de samlede køb den seneste uge op på 460.000 tons. Yderligere vil rygterne vide at private kinesiske importører har sikret sig mindst 2 mio. tons amerikanske bønner, siden tarifferne midlertidigt blev afskaffet i torsdags. Her afventer markedet dog de officielle bekræftelser.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle