Anonym investor får drøm til at gå i opfyldelse

En investor, som ikke vil have sit navn frem, hjælper andeproducenter med slagteri i Struer.

Han, hun eller det. Vi ved det ikke.

Kun andeproducenterne ved, hvem det er, der sikrer, at de om cirka et år  for første gang i syv år kan få slagtet deres ænder på dansk jord.

”Jeg har fået lov til at sige, at vi har en investor, men ikke hvem det er,” siger Martin Daasbjerg, direktør for Dansk And og ande- og gæsproducent i Handbjerg i det vestjyske.

Investoren har været med til at købe det gamle Jutland Meat, der sidste år måtte dreje nøglen om. I går fik Martin Daasbjerg så overrakt nøglerne til de 22.000 kvadratmeter bygningsarealer i Struer. Selskabet, der ejer Jutland-bygningerne, lejer så 7000 kvadratmeter ud til Dansk And. Resten skal lejes ud til øvrige fødevareaktiviteter.

Er investoren afgørende for, om det kunne lade sig gøre?

"Ja, det er helt sikkert. I Dansk And er producenterne nogle, der betaler enhver sit, og så er det  vanskeligt at tjene så mange penge at klare de her investeringer alene. Vi snakker nok om mange penge. Selvom vi klinker og sparer, så er der ikke meget tilbage, når skattevæsenet har været der. Vi er stolte af, at vi er blevet lukket ind i varmen, og at der er en der tror på danske andeproduktion, hvor hele kæden er i Danmark," siger Martin Daasbjerg.

Hvad er motivationen bag investoren? Er det en investor, der er drevet af en ambition om dansk produktion, eller drejer det sig om afkastmål?

”Det er en der er drevet af den værdi i den måde, vi håndterer vores andeproduktion på og gerne vil have den lærdom over i sit foretagende også,” siger Martin Daasbjerg.

"Det at bringe et kvalitetsprodukt ud i markedet, det kræver viden, og i Danmark har vi en andeproduktion, hvor vi er enige om at have en høj kvalitet. Hvis man eksempelvis ser på hvilken belægningsgrad, der er, så kører mindre end det halve end vores udenlandske kolleger gør. Det er afgørende for den måde, vi laver vores produkt på: Den dyrevelfærd og etik finder du ikke andre steder."

"Vi kan sælge vores ænder i en blank pose, så der er indkig til alle sider i anden. Det kan de udenlandske ikke, for så kan du se deres kradsemærker. Det har vores ænder ikke," siger Martin Daasbjerg.

En del af pengene - alene maskininvesteringen ventes at løbe op i 25 millioner kroner - kommer, foruden investor, producenterne og banker, fra forskellige tilskud og fonde. Future Food Innovation under Region Midt har andeproducenterne ifølge Martin Daasbjerg haft et enestående godt samarbejde med.

Tilskudene giver mulighed for at støtte processen op mod etableringen, varmebesparelser, genbrug og lignende.

"Der har vi rigtig god hjælp af folkene fra Landbrug & Fødevarer," fortæller Martin Daasbjerg.

Martin Daasbjerg er glad for det kommende slagteri.

”I stedet for at flage ud, så flager vi hjem.”

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle