Arla går i offensiven: Nu er det slut med GMO-foder

Arla ønsker alt dansk mælk over på non-GM ordning fra 2021.

Mejeriselskabet Arla tager nu et stort skridt overfor sine danske andelshavere. Mejeriet har således netop bedt alle danske andelshavere, som stadig fodrer med GMO-holdigt foder om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Omlægningen til foder, der ikke er genmodificeret, kan påbegyndes 1. januar 2021, og konverteringen udløser 1 eurocent pr. kg. mælk i tillæg til landmændene. Tillægget betales også i hele omlægningsperioden.

Ønsker en dansk andelshaver ikke at lægge om, skal vedkommende melde sig ud af Arla inden 31. august med virkning fra 1. januar 2021.

Baggrunden for opfordringen til de danske andelshavere er, at Arla oplever øget efterspørgsel efter non-GM mælk i Europa. Hertil kommer, at mejeriet kan optimere logistikken ved indtransport, når al mælk er non-GM.

"Når al mælken i Danmark i 2021 bliver baseret på ikke-genmodificeret foder kan vi i højere grad efterkomme ønsker fra bl.a. tyske kunder og forbrugere, og dermed fremtidssikrer vi den danske mælkeproduktion. Det letter desuden på kompleksiteten i produktionen og logistikken i Danmark, og det sparer vi omkostninger på", siger Peter Giørtz-Carlsen, chef for Arlas europæiske forretning.

På nuværende tidspunkt er Arla allerede det mejeri i verden, der har mest mælk baseret på foder, der ikke er genmodificeret. Når al den danske mælk er baseret på ikke-genmodificeret foder, vil Arla totalt have ca. 10 milliarder kilo mælk baseret på ikke-genmodificeret foder.

I dag udgør foder med genmodificerede afgrøder mellem nul og ti procent af den samlede mængde foder anvendt af Arlas danske konventionelle landmænd. Omfanget afhænger af, hvordan landmanden vælger at sammensætte sit foder. Økologiske landmænd i Danmark bruger ikke foder med genmodificerede afgrøder.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle