Australsk dommer: Danske topfolk smuglede selv ornesæd

Flere danske investorer bag selskabet Pork Australia Aps indsmuglede, ifølge retsudskrift, selv ornesæd til Australien. To ansatte er idømt fængselstraffe, mens de danske bagmænd er i Danmark uden for de australske myndigheders rækkevidde.

Mindst 11 gange har tidligere formand i LandboSyd, Henrik Enderlein, smuglet dansk ornesæd til Australien. Mindst én gang har godsejer Christian Nymann smuglet dansk ornesæd til Australien. Mindst én gang har tidligere byrådsmedlem i Sønderborg Kommune Peter Jørgensen og proprietær Jørgen Tørnæs rejst fra Danmark til Australien. I begges eller den enes kuffert var dansk ornesæd.

Det fremgår af den retsudskrift fra Australien, som LandbrugsAvisen har erhvervet fra sagen, hvor de ansatte i det australske selskab GD Pork, Torben Sørensen og Henning Laue, er idømt fængselstraffe.

Dommer i retssagen, Troy Sweeney, var ikke i tvivl: De dømte var kun hjælpere. De egentlige bagmænd for hele set-uppet er de danske stiftere og investorer i Pork Australia Aps, der ejede det australske GD Pork.

Retsdokumentet viser desuden, at ved flere lejligheder har Torben Sørensen udført insemineringen, mens Enderlein, Tørnæs, Jørgensen eller Laue var til stede ved forskellige lejligheder.

De australske myndigheder blev tippet om de ulovlige sædimporter i 2017. Ifølge LandbrugsAvisens oplysninger var det en tidligere ansat på GD Pork, der tippede myndighederne.

Beslagte emails som bevis

De australske myndigheder har ikke på noget tidspunkt fanget nogen personer med sæd i kufferten. Men en betydelig mængde beslaglagte emails, gengivet i retsudskriften, beskriver i detaljer, hvordan Enderlein, Sørensen og Laue aftaler, hvor mange portioner ornesæd, der kan tages med i kufferten på en given dato, og hvordan Sørensen og Laue, ifølge en mail, bestiller eksempelvis »Fem duroc, otte landrace og syv yorkshire – hvis muligt«.

Med hjælp fra Torben Sørensen og Henning Laue, de beslaglagte emails, samt DNA-beviser for, at der er danske gener i de australske svin, giver retspapirerne indblik i forløbet fra 2009 til 2017.

Ifølge en beslaglagt email dateret 28. december 2011 skriver Torben Sørensen til Henrik Enderlein:

»Hvis muligt vil jeg gerne bestille fem landrace og otte yorkshire«

Samme dag svarer Henrik Enderlein:

»Jeg skal lige se på det. Jeg er i Brasilien, når de rejser«.

4. januar skriver Henrik Enderlein til Torben Sørensen:

»Jeg kan forstå, der er afgang mandag 16. januar normal tid. Vi arrangerer det. Gør venligst damerne klar til tirsdag, når de ankommer«.

Den 17. januar 2012 rejser Peter Jørgensen og Jørgen Tørnæs ifølge retspapirerne fra Danmark til Australien. Gemt i kufferten hos enten Tørnæs eller Jørgensen eller dem begge er dansk ornesæd. Samme dag bliver 12 GD Pork søer insemineret med sæden hos GD Pork.

Skærpet kontrol

Endnu en beslaglagt email beskriver, hvordan skærpet kontrol i Danmark giver Henrik Enderlein udfordringer.

28. december 2015 skriver Enderlein til Laue:

»Der har været en betydelig skærpelse af levering og kontrol forbundet med levering til danske landmænd. Så indtil videre er det kun muligt at levere D varer, hvis påkrævet«.

Samme dag skriver Laue til Enderlein:

»Hvis du er okay med det, har jeg valgt seks D kandidater«.

Idéen opstår

Det fremgår af retspapirene, at i 2009 tager de fire danske investorer, der har købt et australsk svinebrug, en drægtighedscanner til grise med ned til deres farm i Australien. De joker med, at de i stedet for ultralydsgel skulle have taget en flaske ornesæd med.

På det tidspunkt er det, ifølge dommerens vurdering, ikke sket endnu. Tanken må have været fristende, fordi de er vant til bedre resultater i Danmark end dem, de kan opnå med australsk ornesæd.

De fire mænd er de danske landmænd og investorer Henrik Enderlein, Christian Nymann, Jørgen Tørnæs og Peter Jørgensen. Deres ansatte danske direktør i Australien, Torben Sørensen, oplyser dem ved den lejlighed om, at import til Australien er ulovlig og udtrykker sin bekymring for forslaget.

Reaktionen på hans usikkerhed falder prompte: »Hvad er problemet? Det er ikke dig, der bringer det ind. Hvad er du bange for?«

Idømt flere års fængsel

Otte år senere, 13. august 2019, står Torben Sørensen og Henning Laue over for dommer Troy Sweeney i en australsk retssal i Perth District Court og modtager fængselsdomme på henholdsvis tre og to års fængsel.

Strafferammen på forbrydelserne er op til 10 år, men fordi de ikke har været arkitekterne bag det hele, men bare har bistået og hjulpet bagmændene, står de ikke til den maksimale fængselsstraf.

På trods af, at dommerne ikke anerkender hovedparten af forsvarets forslag til formildende omstændigheder, anerkender hun, at ingen af de to har været dømt før. Hun vurderer desuden, at sandsynligheden for, at de vil begå nye forbrydelser, er meget lav til ikke eksisterende.

Hentet af politiet

Det fremgår af retspapirerne, at 39-årige Torben Sørensen havde opfattelsen af, at hvis han holdt sig fra selv at bringe sæd fra Danmark til Australien, ville han ikke være skyldig i noget ulovligt. Men 28. september 2018 blev han arresteret af bevæbnet politi på sin bopæl og har, mens efterforskningen stod på, fået kronisk stress.

Torben Sørensens kone, der er en anerkendt australsk læge, har i et brev til dommeren forklaret, at hun på egen foranledning har sendt ham til psykolog under forløbet. Samtidig har hun bedt dommeren om at tage konsekvenserne for deres familie og tre børn, i alderen et til fem år, med i overvejelserne, når hun udmåler hans straf.

Tog jobbet uvidende

Den i dag 74-årige Henning Laue kendte efter eget udsagn ikke til, hvad der foregik, inden han sagde ja til jobbet og flyttede sin relativt unge familie, inklusive to børn, der idag er 11 og 16 år, til Australien i 2014. Samtidig fremgår det, at han i starten ikke vidste, at en tilladelse til import af sæd var nødvendig.

Dommeren mener, at Henning Laue i sin ansættelse som production manager og næstkommanderende i GD Pork burde vide det, men i bedste fald er det grov uagtsomhed fra hans side.

Henning Laues kone er uddannet lærer i Georgien, hvor hun kommer fra, men har ikke kunnet få job i de 18 år, hun har boet i Danmark. Hun har heller ikke haft arbejde mens de har boet i Australien. Deres børn er i dag 11 og 16 år.

Henning Laue blev ligeledes arresteret 28. september 2018.

Rabat på straffen

Begge mænds forsvarere plæderede, ifølge retspapirerne for, at fængselstraf ikke var passende, bl.a. på grund af den lave sandsynlighed for, at nogle af dem skulle begå forbrydelser igen, samt at de begge erkendte sig skyldige og angrede deres gerninger.

Dommeren lægger til grund for deres fængselstraffe, at sagen er så alvorlig, at hun ikke kan undgå at sende dem i fængsel. Hun giver dem, med de formildende omstændigheder in mente, henholdsvis 30 og 40 procents rabat på deres straffe. Arkitekterne bag forbrydelserne, er ifølge, dommer Troy Sweeney, de danske investorer med Henrik Enderlein i spidsen. Dommeren udtaler, at de ville stå til endnu strengere straffe, hvis de havde været tilstede i retten.

Uden for rækkevidde

Men det er de ikke.

Imens alt dette foregår, er Henrik Enderlein, Christian Nymann, Jørgen Tørnæs og Peter Jørgensen hjemme i Danmark. LandbrugsAvisen har fået afslag på, at få indsigt i om nogle af bagmændene er sigtet eller om der er arrestordrer på dem.

Bagmændene har, ifølge retspapirerne, så vidt muligt forsøgt at distancere sig selv fra forbrydelserne ved at trække deres investeringer og lade deres ansatte sejle deres egen sø. Da sigtelserne mod Torben Sørensen, Henning Laue og GD Pork blev kendt, lader Henrik Enderlein og Christian Nymann Pork Australia Aps gå i frivillig likvidation.

Torben Sørensens forsvarer lader under høringen dommeren forstå, at han ikke mener, der er meget tvivl om formålet med den manøvre:

»Jeg vil lade det være op til dommeren at drage den slutning, at deres motiv var at komme ud og væk«.

Hvortil dommeren svarer: »Og overlade hr. Sørensen til sig selv«.

»Ja«, svarer forsvareren.

Faktaboks

Tidslinje over ulovlige importer, fremhævet i retsudskriften.

Fra 2009 til 2011 importerer GD Pork ornesæd ulovligt fra Danmark mindst 6 gange. Det er uvist, hvem der havde det med i kufferten. 

  • 17. januar 2012: Jørgensen og Tørnæs rejser fra Danmark til Australien. Gemt i kufferten hos enten Tørnæs eller Jørgensen eller dem begge er dansk ornesæd. Samme dag bliver 12 GD Pork søer insemineret med sæden hos GD Pork.
  • 20. november 2012:Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev et ukendt antal søer insemineret med sæden hos GD Pork.
  • 30. april 2013: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 12 søer insemineret med sæden hos GD Pork.
  • 8. august 2013: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 7 søer insemineret med sæden hos GD Pork.
  • 25. februar 2014:Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 12 søer insemineret med sæden hos GD Pork. Torben Sørensen inseminerede søerne enten alene eller i selskab med andre. 
  • 21. oktober 2014: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 16 søer insemineret med sæden hos GD Pork. Torben Sørensen inseminerede søerne enten alene eller i selskab med andre.
  • 10. marts 2015: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Samme dag blev 18 søer insemineret med sæden hos GD Pork. Torben Sørensen enten alene eller med andre stod for insemineringen.
  • 9. juni 2015: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 10 søer insemineret med sæden hos GD Pork. Torben Sørensen inseminerede søerne enten alene eller i selskab med andre.
  • 12. januar 2016: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert er der portioner af dansk ornesæd. Samme dag bliver 2 søer insemineret med sæden hos GD Pork. Næste dag bliver yderligere 2 søer insemineret.
  • 28. juni 2016: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 8 søer insemineret med sæden hos GD Pork.
  • 25. oktober 2016: Nymann rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert er der portioner af dansk ornesæd. Samme dag bliver et ukendt antal søer insemineret med sæden hos GD Pork.
  • 25. november 2016: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert var der portioner af dansk ornesæd. Samme dag blev 8 søer insemineret med sæden hos GD Pork.
  • 20. januar 2017: Enderlein rejser fra Danmark til Australien. Gemt i hans kuffert er der portioner af dansk ornesæd. Samme dag bliver 9 søer insemineret med sæden hos GD Pork.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle