»Først ensilerer vi, i næste uge aktionerer vi«

Mens vi herhjemme i reklamer fortæller om glæden ved at være landbrugsland, fortsætter massive landmandsprotester på ottende måned i Holland, og også i Tyskland køres trak-torerne frem.

Vi er nødt til at ensilere græsset i det smukke vejr, så kvægene har nok proteinrigt foder at spise til efteråret. Men i næste uge, når vores ultimatum udløber, vil vi igangsætte aktioner, der især vil ramme steder med store udledninger af kvælstof«.

Sådan siger Mark van den Oever, formand for den hollandske organisation Farmers Defence Force (på dansk: Landmændenes Forsvars Styrker). Organisationen, der vel nærmest kan betragtes som en militant pendant til Bæredygtigt Landbrug, har nu, som du kan læse mere om på side 17, i otte måneder gennemført en lang række meget massive protester mod nye miljøregler.

I vinter blev motorveje gentagne gange blokeret af traktorer, og på det seneste er gennemført en stribe blokader af butikker og virksomheder.

Det kan gå rimelig hårdt for sig. Forrige onsdag blev 57 mælkeproducenter anholdt efter at have blokeret et affaldsanlæg. Dagen efter lukkede 100-150 landmænd med traktorer lufthavnen i Lelystad. Flere steder har myndighederne forbudt traktordemonstrationer, og senest er modsætningerne blevet så store, at landbrugsminister Carola Schouten måtte aflyse et besøg i regionen Zeeland, da politiet ikke kunne garantere hendes sikkerhed.

Det handler om kvælstof

Striden handler som så mange andre steder om miljø, specielt kvælstof. Holland, der har tre gange så mange indbyggere og tre gange så mange køer som Danmark på nogenlunde samme areal, er i gang med at gennemføre drastiske reduk- tioner af kvælstof-udslippet. For landbruget betyder det bl.a. støtte til at ned- lægge svinebrug og senest krav om mindre tilsat protein til kvægfoderet.

Merkel gad ikke

Også i Tyskland er regeringen i gang med opstramninger. For to år siden blev Tyskland ved EU-Domstolen dømt for overtrædelse af det nitratdirektiv, vi kender så godt herhjemme - det er den juridiske baggrund for bl.a. efterafgrøde-reglerne.

I vinter gennemførte landmænd store protester i bl.a. Berlin mod de skærpede miljøkrav, og tirsdag aktionerede landmænd med 300 traktorer, da kansler Angela Merkel var på besøg i Bayern. Nogen dialog kom der dog ikke ud af det - Merkel sendte en lokal minister til at tale med de fremmødte landmænd.

Hvad venter forude?

Intet tyder på, stramningernes tid er forbi. Hvis EU-Kommissionen får sin vilje, venter rigtig mange slag forude. I udspillet »Farm to Fork«, der blev lanceret i maj, foreslås en halvering af pesticidforbruget, 20 procent mindre gødning på markerne og tre gange så meget økologi. Hvis ændrede fodernormer for kvæg kan betyde blokerede butikker og motorveje i månedsvis, hvad vil der så ske, hvis alt det bliver til lov?

Få befolkningen med

De hollandske protester bakkes op af et flertal af landmændene, men de officielle landboforeninger LTO advarer mod at tabe befolkningens støtte.

»Jeg forstår frustrationerne, men det er afgørende, at vi har befolkningen med os«, siger direktør Dirk Bruins fra LTO.

Hans bekymring er forståe-lig. Mens hele 89 procent af hollænderne tilbage i november støttede landmændenes krav, er 55 procent i dag imod aktionerne. Så hurtigt kan sympati tabes.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle