Ægproducent forsikrede sig mod fugleinfluenza

Hvis man vil forsikre sig mod fugleinfluenza, skal man kigge syd for grænsen til Tyskland.

De økologiske ægproducenter Inga (53) og Johan Erichsen (60) har valgt at tegne en forsikring mod fuglesygdomme som bl.a. fugleinfluenza.

»Der er ikke mange af vores kollegaer, der har tegnet den driftstabsforsikring. Den er jo dyr, men det kan jo vise sig, at hele ens eksistens kan stå på spil, hvis vi får sygdommen,« forklarer Inga Erichsen.

Forsikringen udbydes af den forenede dyreforsikring i Tyskland, VTV. Den koster 3,5 kr. pr. høne om året. Der er en selvrisiko på to procent, men så er rengøring og ekstra omkostninger dækket i op til 12 måneder. Den manglende indtjening opgøres på baggrund af gennemsnittet af de sidste tre års dækningsbidrag.

»Blev vi ramt af fugleinfluenza ville vi tabe en frygtelig masse penge. Bare rengøring ville koste en halv mio., fordi vi skal rengøre både inden- og udenfor. Det er ikke småting,« siger ægproducenten.

En rar sikkerhed

De valgte at tegne forsikringen i foråret, efter der opstod mistanke om salmonelle i deres æg. Mistanken holdt ikke vand, men de mistede to ugers indtjening på grund af ekstra kontrol.

»Vi er blevet utrolig afhængige af vores ægproduktion, efter jeg sagde mit job op for tre år siden, og vi ved jo at fugleinfluenza eller andre fjerkræsygdomme kommer igen, selvom man håber at gå ram fordi. Sikkerheden ved sådan en forsikring er rar,« forklarer Inga Erichsen, som stoppede som bankfuldmægtig for tre år siden for at drive gården med sin mand på fuld tid.

Forsikringen kræver en tre måneders karensperiode uden sygdom, og derfor er det muligvis for sent for andre i fjerkræbranchen i denne omgang.

Alle dyr ind

Gården ligger i Skærbæk omkring 30 km fra den tyske grænse, og her er hønsegården tom. Parret har siden natten til tirsdag haft deres 21.000 høns indendøre på grund af risiko for fugleinfluenza.

»Vi skal være beredt, og vi tager de forholdsregler, vi kan. I forvejen sørger vi for god hygiejne i og omkring staldene og skifter tøj og fodtøj. Jeg ved ikke, om det hjælper at holde dem inde, men vi gør det i hvertfald,« siger Inga Erichsen.

Fugleinfluenzaen er blevet båret med vildfugle fra Tyskland, hvor der er konstateret tilfælde langs den tyske kyst og ved flere tyske fjerkræproducenter, endda hvor fuglene ikke var fritgående.

Producenter med fritgående høns har derfor haft travlt med at sikre dyrene mod, at vildfugle kommer i kontakt med dem efter Fødevarestyrelsen udstedte staldpligt for alle, der holder fjerkræ.

»Risikoen for, at bestanden bliver smittet med sygdomme fra vildfugle, lever vi med fjerkræ med altid. Om det er Tyskland eller herhjemme er underordnet, men selvfølgelig er det kommet tæt på nu, så vi tager alle de forholdregler, vi kan,« siger Inga Erichsen.

Ingen dansk dækning

Fødevarestyrelsen betaler erstatning for de æg eller fjerkræ, der destrueres på grund af fugleinfluenza. Ved ægproduktion går der minimum 25 uger, før et nyt hold er klar til æglægning, i den periode er der ingen erstatning.

Topdanmark tilbyder forsikringer hos kvæg- og svineavlere i tilfælde af visse sygdomme. Ligende løsninger findes ikke til producenter med fjerkræ.

»Vi har ikke kendskab til, at der på det danske marked findes løsninger, der dækker omkostninger i forbindelse med, at fjerkræavler pålægges at destruere æg eller aflive en bestand af kyllinger,« oplyser kommunikationschef i Topdanmark Jens Langergaard til LandbrugsAvisen.

Følg udviklingen af fugleinfluenza på landbrugsavisen.dk.

Faktaboks

Fugleinfluenza

  • For tre uger siden blev der konstateret fugleinfluenza af den højpatogene variant H5N8 i besætninger i Ungarn og Tyskland. 
  • 10. november konstaterer Fødevarestyrelsen fugleinfluenza i vilde ænder på Møn og Christiania.
  • Et rugeri i Kolding fik i sidste uge beskeden om, at de må destruere 300.000 æg. Det var af frygt for, at æggene bar sygdommen med sig, fordi de blev leveret fra en nordtysk besætning, hvor der blev fundet fugleinfluenza. 
  • Endnu ingen producenter i Danmark er ramt af sygdommen, som nu er konstateret ved Roskilde, på Fyn og Als. 
  • Fødevarestyrelsen indførte onsdag kontrol af fjerkrætransporter ved den dansk-tyske grænse.
  • Sidste udbrud i 2006 ramte eksporten, og branchen mistede 200 mio. kr., anslår Dansk fjerkræråd. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle