2014 Landbrug & Fødevarer i glimt

Efter et chokregnskab for 2013 med et underskud på 54 mio. kr. blev også 2014 et turbulent og ekstraordinært år for Landbrug & Fødevarer som organisation. Sager om EU-tilskud, udskiftninger i direktionen, afskedigelser af medarbejdere, organisatoriske omlægninger m.m. prægede året. Og midt i det hele en stor og ressourcekrævende omlægning til en helt ny regnskabspraksis for koncernens mere end 100 forskellige selskaber og foreninger.

Her følger i kronologisk rækkefølge et udvalg af de vigtigste begivenheder i 2014:

VSP-sagen ruller fortsat

I december 2013 fik L&F besked om, at EU-Kommissionen ved en stikprøvekontrol havde konstateret alvorlige fejl i håndteringen af tilskud fra EUs landdistriktsprogram til projekter under Videncenter for Svineproduktion.

L&F satte en revisionsundersøgelse i gang. Resultatet betød, at daværende VSP-direktør Nicolaj Nørgaard fratrådte 28. januar 2014. Jan Mousing, adm. dir. i Seges (tidligere Videncentret for Landbrug), blev konstitueret, indtil Claus Fertin 1. august 2014 tiltrådte som ny direktør for VSP.

Myndighederne har endnu ikke afgjort alle kontrol-sager. VSP har hensat et to-cifret millionbeløb til forventet endelig afklaring af sagerne i 2015.

Videncentret udskilt i P/S

Som led i et særligt fokus på »compliance« (at ting foregår efter reglerne eller standarderne, red.) blev Videncentret for Landbrug 1. januar 2014 udskilt fra L&F i et separat partnerselskab (P/S).

I maj 2014 blev det aftalt at integrere Videncenter for Svineproduktion (VSP) i Videncentret for Landbrug fra 1. januar 2015. Samtidig skiftede Videncentret for Landbrug navn til Seges P/S.

I efteråret 2014 besluttede L&F også at udskille LandbrugsMedierne i et separat partnerselskab med virkning fra 1. januar 2015.

L&F nu »Forening med begrænset ansvar«

L&Fs fælles formandskab og bestyrelse besluttede, også i 2014, at søge L&F registreret efter »lov om visse erhvervsdrivende virksomheder« og dermed etablere Landbrug & Fødevarer F.M.B.A. - forening med begrænset ansvar. Det betyder, at L&F i år for første gang udfærdiger en ekstern årsrapport efter »klasse C stor.«

Gade gik og Hækkerup kom

En række ændringer i Landbrug & Fødevarers direktion har sat stærkt præg på Landbrug & Fødevarer i 2014:

2. september 2014 blev direktør Anne Arhnung udnævnt til viceadministrerende direktør i L&F. Samtidig blev økonomidirektør Lars Daugaard medlem af direktionen i både L&F og Seges P/S. Direktør Susie Ekstrand fratrådte 8. september 2014. Adm. dir. Søren Gade var ikke tilfreds med den nye ledelsesstruktur og valgte også at fratræde 24. september 2014. Den ledige post som adm,. dir. gik kort efter til daværende S-justitsminister Karen Hækkerup 10. oktober 2014. Direktør Jan Mousing udtrådte af direktionen i L&F med udgangen af 2014 som følge af etableringen af Seges P/S, hvor han er adm. direktør. Direktionen i L&F består i dag af: Adm. dir. Karen Hækkerup, viceadm. dir. Anne Arhnung, direktør Flemming-Nør Pedersen og direktør Lars Daugaard.

Kilde: Årsrapport 2014, Landbrug & Fødevarer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle