2019 var et godt år for frøbranchen

Af Nils Elmegaard, chefkonsulent/sekretariatschef, Dansk Frø

Brancheudvalget for Frø glæder sig over, at vi netop nu oplever en række rekorder for branchen. Eksporten af græsfrø, hvor Danmark er verdensførende, slog rekord med nær ved 107.000 ton i 2019. Eksporten ser heldigvis fortsat fornuftig ud. Frøbranchen er endnu ikke direkte ramt af coronakrisen på det vigtige EU-marked, dog afhænger meget af, om forbrugere, professionelle og landmænd aftager normale mængder plæne- og foderblandinger, hvilket igen afhænger af den økonomiske udvikling i EU efter krisen.

En anden rekord er græs- og kløverfrøhøsten, der i 2019 år nåede op på 135.000 ton, hvilket er langt over tidligere år. At der kom et rekordår i 2019 var tiltrængt efter tre ringe år. Frøarealet til høst i år er fortsat på et højt niveau, men i frøbranchen er især vejrforholdene afgørende for resultaterne, så vi ser tiden an.

Der er i frøbranchen konstant fokus på at være konkurrencedygtige både på europæisk og globalt plan. Derfor investerer vi bl.a. via GUDP projektet VINDERFRØ2025 i at optimere markdriften til bedste ressourceudnyttelse og til højeste udbytter og ikke mindst den nødvendige kvalitet af rent frø. Kvalitetsfrø er simpelthen forudsætningen for at kunne begå sig på markedet.

Frøbranchen vil sammen med Aarhus Universitet og Seges fortsætte ad denne vej og vil til september ansøge om et nyt GUDP projekt, som skal asfaltere vejen mod en styrkelse af den allerede enestående position på frømarkedet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle