500.000 kr. i overskud fra én hektar eg

Bortset fra juletræer kommer indtægterne først efter op mod 25 år.

Selvom plantning og pasning af skov er bekostelig de første 15-25 år, så indhentes det tabte i løbet af skovens levetid.

Regnestykker foretaget af Bregentved Land- og Skovbrug viser, at indtægten fra én hektar egeskov er på op mod 500.000 kr. pr. hektar afhængig af, hvornår skoven fældes. Det viser en opgørelse af indtægter og udgifter fra 18 hektar skov, som Bregentved har fulgt nøje, i de 120 år der gik, fra skoven blev etableret til saven blev sat i de sidste træer.

3.900 kr. pr. hektar om året, lyder overskuddet på, når 120 års udgifter trækkes fra indtægterne. Det svarer til i alt 468.000 kr. pr. hektar.

De samme erfaringer har skovrider Esben Møller Madsen, der i Sverige blandt andet forvalter en række store sydsvenske godser herunder Trollesholms 2.350 hektar.

Stor forskel på løv- og juletræer

Hans beregninger viser, at en 120-årig bevoksning af eg giver et samlet overskud på cirka 400.000 kr., der svarer til 3.300 kr. pr. hektar årligt. Og for en bevoksning af Nordmansgran-juletræer - med en omdriftstid på kun 12 år - er overskuddet i gennemsnit på 6.900 kr. pr. hektar om året.

»Esben Møller Madsens tal viser tydeligt den forskel, der er på økonomien i en løvskov sammenlignet med for eksempel juletræer. Men begge skovtyper giver overskud, når man ser regnestykket for hele levetiden på henholdsvis 12 og 120 år,« siger seniorkonsulent Per Hilbert, Skovdyrkerne.

Bortset fra juletræer kommer indtægterne i de fleste skovtyper først efter et sted mellem 15 og 25 år. Det ses tydeligt af regnskaber fra Lindenborg Gods, hvor de første indtægter i rødgran kommer fra flishugning efter 20 år, og de følgende indtægter kommer efter 23, 26, 31, 42 og 60 år.

»Skovejere skal være tålmodige. En skov har store udgifter i starten, men der er en værditilvækst hver eneste dag, som først ses i regnskabet, når træerne er store nok til udtynding.«

»Den samme tålmodighed skal skattemyndighederne ha-ve,« siger Per Hilbert.

Tallene fra de danske og svenske opgørelser er alle sammen DB1. Overskuddet er derfor før forrentning af investeringer, jordleje og udgifter til administration.

Per Hilbert oplyser, at udgiften til administration er på cirka 500 kr. pr. hektar pr. år. Udgifter til forrentning af investeringer og jordleje svinger fra lokalitet til lokalitet og fra skovtype til skovtype.

Faktaboks

DB1/ha/år for skov

  • Eg: 3.900 kr. Bregentved.
  • Eg: 3.300 kr. Skåne.
  • Juletræer: 6.900 kr. Skåne.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle