Bøvl skal i mapper i stedet for i hovedet

Administrativt papirarbejde er en unægtelig del af landbrugserhvervet og en væsentlig årsag til meget bøvl, men der er råd for, hvordan man forebygger bøvl og lærer at leve med det.

Konklusionen er klar, bøvl er der nok af, og det fylder landmandens hverdag at bruge tid på papirarbejde. Men det forsvinder ikke, fordi man brokker sig over det. Tværtimod kan man forebygge bøvlet, hvis man ændrer sin indstilling til det.

»Ser man på, hvad der kendetegner de landmænd, som undgår bøvl, så er deres mentale indstilling til de opgaver, der skal løses, anderledes end hos de landmænd der kæmper med bøvl. For de accepterer, at vi lever i en tid, hvor det er nødvendigt at kunne levere dokumentation på deres bedrifter, og så sætter de den i system,« siger Peter Stamp Enemark, landskonsulent for dyrevelfærd hos Videncentret for Landbrug.

Hvem klarer bøvlet

»Nogle er gode til selv at gøre det, og nogle får en anden til det, men det vigtigste er, at man tager stilling til, hvem der bedst løser opgaven med papirerne,« tilføjer han og forklarer, at det er lige så vigtigt, at have orden i papirene, som at have system i, hvordan køerne malkes og kalvene fodres, også selvom mange landmænd helst var det administrative arbejde foruden

 

System giver plads

Ud over det rent praktiske i at have organiseret sine papirer i mapper, i stedet for at have dem liggende i en fjern vindueskarm på højre side af staldgangen, er pointen med at have system i sine ting også at få det til at fylde mindre i bevidstheden.

»Når det fylder mindre, kan man i stedet bruge sin energi på dyr og produktion, som er det, de fleste landmænd interesserer for,« siger Peter Stamp Enemark.

Nødvendigt med overblik

Han bakkes op af Niels Lindberg Madsen, EU-politisk chef hos Landbrug & Fødevarer, som mener, at det er vigtigt, at landmanden selv har en følelse af at have overblik over sin bedrift.

»Hvis ikke man får professionel rådgivning, vil man altid gå med følelsen af, at der er noget, man ikke har styr på,« siger han og fortsætter: »Og det er ikke nogen tilfredsstillende følelse at have.«

Få mest ud af systemet

Selvom man får råd fra en professionel, er det dog vigtigt, at man selv har sat sig ind i reglerne, mener Leif Knudsen, chefkonsulent for planteproduktion, VFL »Med de mange regler der er, er man som produktionslandmand nødt til selv at have en grundlæggende forståelse for systemet,« siger han og tilføjer: »På den måde kan man få mest ud af de komplekse regler, som i virkeligheden er indviklet, fordi der er mange muligheder i det.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle