Danmark i top med produktivitet

Kraftig mekanisering og automatisering i landbruget har øget arbejdsproduktiviteten.

Danmark ligger helt top, når det gælder produktion pr. beskæftiget i landbruget i EU. Det fremgår af tal fra EUs statistiske kontor, Eurostat.

Danmark kommer ind på en suveræn førsteplads efterfulgt af Belgien og Holland, og med resten af EU på et noget lavere niveau.

Eurostat har beregnet et såkaldt standardoutput for hvert land, og når man sætter det i forhold til antallet af beskæftigede i landbruget, kommer Danmark ud med et output på 1,2 mio. kr. pr. beskæftiget.

Ikke så underligt

Det kommer ikke bag på seniorrådgiver Johnny M. Andersen, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, at Danmark ligger i spidsen ifølge EUs officielle tal.

»Det er ikke så underligt, at Danmark ligger i top med hensyn til arbejdsproduktivitet. De høje lønninger i Danmark gør det lønsomt at mekanisere og automatisere for at nedbringe lønomkostningerne. Bagsiden af medaljen er kravet om en større kapitalindsats,« siger han.

Danmark med helt i front

Hvis man i stedet for output pr. beskæftiget ser på bruttoværditilvæksten pr. beskæftiget målt i mængder, får man ifølge Johnny M. Andersen et bedre mål for arbejdsproduktiviteten.

For godt et år siden lavede Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi en sådan sammenligning, der viste, at Danmark stadig er med helt i front, og at produktiviteten fortsat stiger i kraft af stigende bedriftsstørrelse og teknologiske fremskridt.

Højt teknologisk stade

Den høje arbejdsproduktivitet er ifølge Johnny M. Andersen et udtryk for det høje teknologiske stade i Danmark blandt andet med hensyn til høstudbytter, mælkeydelse, kuldstørrelse, arbejdsrationaliseringer og udnyttelse af stordriftsfordele.

Afstanden til mange af de nye EU-lande stiger tilmed, selv om de har de største stigninger målt i procent.

Selv om bruttoværditilvæksten pr. beskæftiget giver et mere retvisende billede, skal man alligevel ifølge Johnny M. Andersen være forsigtig med at sammenligne direkte mellem lande, fordi produktionen er så forskellig, som den er.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle