De avler fem milliarder fluer om året

Et midtjysk ægtepar lever af at avle rovfluer, som æder staldfluer. fluerne sælges til landmænd i ind- og udland.

Tidligere producerede Birgit og Alex Frantsen 19.000 slagtesvin om året. I dag producerer de i stedet fem milliarder fluer om året i firmaet Rovfluen ApS i Engesvang ved Silkeborg. Her er de specialiserede i skadedyrsbekæmpelse i landbruget. Som firmanavnet antyder, bliver der bl.a. opdrættet rovfluer, også kendt som gyllefluer.

»Rovfluens larver slår staldfluens larver ihjel. Så staldfluens larver er jo væk, inden de bliver til trælse fluer i luften«, siger Birgit Frantsen.

Selvom det kan virke underligt at bekæmpe staldfluer med andre fluer, er der en logik bag galskaben.

»Den her flue er lyssky. Den bryder sig ikke om at komme op i lyset til dyrene i stalden. Den lever nede i gyllekanalen, hvor den yngler og har al sin føde, så den generer ikke dyrene. Ellers var der ingen idé i at sætte fluer ind til fluer«, siger Birgit Frantsen.

Ligesom at producere svin

Fluerne bliver leveret med almindelig pakkepost, mens de er i puppestadiet.

»Den er allermest beskyttet som fluepuppe. Det er ligesom et æg. Et æg er faktisk bedre at transportere end tomater. En tomat, der får et stød, bliver lynhurtig rådden, hvorimod et æg med sin skal kan tåle små slag. En fluepuppe har også en skal. Det vil sige, at den er beskyttet og tåler at blive kastet med i fragten. Hvis en flue knækker en vinge eller et ben, så er den jo ingenting værd«, siger Alex Frantsen.

I tre ud af de fem laboratorier på ejendommen bliver der opdrættet rovfluer.

»Vi får dem til at yngle, fordi det er jo deres yngel, vi skal bruge til pupperne. En landmand, der laver svin, skal hele tiden sørge for at have nogle søer, så han har nogle grise at sælge. Det samme gælder egentligt for os. Vi skal have nogle fluer, som hele tiden yngler, så vi kan tage deres unger og sælge dem«, fortæller Birgit Frantsen.

Efterhånden som pupperne klækker ude ved landmændene, søger de ned i gyllekanalen, hvor de selv begynder at lægge æg.

I de sidste to laboratorier opdrætter Birgit og Alex Frantsen snyltehvepse, som også bruges til at bekæmpe staldfluer.

Er tidligere flue-kunder

Ægteparret købte virksomheden i 2007.

»Det var faktisk lidt et tilfælde. Vi havde som svineproducenter selv brugt rovfluerne i vores stald, så vi kendte produktet og syntes, det var fantastisk effektivt«, fortælle Birgit Frantsen.

Da de havde haft svineproduktion i 14 år, fik Alex Frantsen astma.

»Vi solgte dyrene, og jeg blev kartoffelavler. Birgit skulle så ud og have et job, og det blev hos Rovfluen«, beretter Alex Frantsen.

Cirka et år efter, hun startede på virksomhedens kontor, spurgte de tidligere ejere - et ældre ægtepar - om de kunne tænke sig at overtage.

»Så vi har en lidt sjov indgangsvinkel til det, men alligevel er det ikke så fjernt for os. Vi kender jo systemerne ude ved landmændene. Vi ved, hvad de render og laver, og hvilke udfordringer de har. Det er en kæmpe fordel for os«, siger Birgit Frantsen.

Faktaboks

Rovfluen ApS

  • Blev stiftet i 1995 af Jytte og Jørgen Larsen.
  • I dag har de 12 medarbejdere. Da Birgit og Alex Frantsen overtog i 2007, havde de kun en enkelt ansat.
  • I højsæsonen sender de 6-8.000 flueæsker af sted om ugen til både danske og udenlandske kunder. I lavsæsonen er det cirka 2.000.
  • Derudover er de autoriserede rottebekæmpere og sælger bl.a. også forskellige insektmidler til staldene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle