Efter opkøbs-ridt: DLF er nu verdens nr. 7

Voldsom konsolidering har forandret verdens frøbranche over de seneste ti år, og DLF er mere end fulgt med markedet.

De danske frøavlere i DLF Seeds ejer nu verdens syvendestørste frøfirma.

Det viste adm. direktør Truels Damsgaard tirsdag i Nyborg på generalforsamlingen.

»Den globale frøbranche har flyttet sig med meget konsolidering i de sidste ti år. Vi er gået fra at være nummer 10 til at være nummer 7«, viste han.

»Vi har skubbet på og har forsøgt at udnytte de muligheder, der var. Ellers ville vi risikere at blive efterladt på perronen«, påpegede han og understregede, at det især handlede om at få kritisk størrelse på forædlingen.

I 2009 var de første tre pladser på listen over verdens frø-firmaer Monsanto, Dupont/Piooner og Syngenta. I 2019 var det i stedet Bayer, Corteva og Syngenta. Også længere nede af listen har der været store omvæltninger som følge af bryllupper og frasalg, hvor bl.a. DLF har været flittige opkøbere.

De næste år kommer i stedet til at handle om konsolidering og effektivisering af de mange tilkøb, så deres tråd og tempo passer i DLFs samlede helhed.

Hverken formand Christian Høegh-Andersen eller direktør Truels Damsgaard afviser dog, at der kan komme flere opkøb.

Med det seneste og hidtil suverænt største opkøb af PGG Wrightson fra New Zealand strakte DLF sin formue ved hjælpe af hybrid-obligationer. Der er dog stadig egenkapital at tage af - soliditeten endte på 47 procent, hvis man medtager hybrid-kapitalen. Den rene ejerkapital tæller 34,3 procent.

Klar til Brexit

At DLF er en verdensomspændende forretning blev de delegerede mindet godt om, da direktør Truels Damsgaard i sin regnskabsberetning kom både omkring handelsrestriktioner, amerikanske skovbrande og corona-pandemiens indvirkning på forretningen på stort set alle kontinenter.

Et af de store punkter i det næste år bliver Brexit.

»Vi forventer en importtold på 1-2 procent, så det bliver ikke udfordringen. Vi tror heller ikke, at de selv skal til at lave deres frø«, fortalte Truels Damsgaard og tilføjede, at problemet i stedet bliver briternes købekraft - samt at de fremover skal have egne sorts-lister.

DLF omsatte sidste år for 333 mio. kr. i England.

»Vi har skubbet nogle planlagte investeringer i England, netop på grund af brexit. Det kan vi ikke blive ved med. England er et nærmarked og vi skal blive ved at investere i det marked«, meldte topchefen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle