EU: Lægger op til kæmpestore forandringer af landbruget

Længe ventede udspil blev præsenteret i EU.

En halvering af pesticidforbruget og medicinforbruget. Mindst 20 procent mindre gødning. En tredobling af det økologiske areal og udlægning af 10 procent af landbrugsarealerne som arealer med særlig høj diversitet.

Mindre kunne ikke gøre det, da EU-Kommissionen i onsdags præsenterede det, den mener, der skal til for at gøre produktionen af fødevarer i EU klimavenlig og bæredygtig og samtidig levere sundere mad til forbrugerne.

Strategierne skal bidrage til at gøre EU klimaneutral i 2050, og de kan få en kæmpestor betydning for landbruget.

Intentionerne - for det er ikke lovforslag - blev lagt frem af EU-Kommissionens viceformand Franz Timmerman i form af den såkaldte Biodiversitets-strategi og ’Farm to fork’-strategien, der kan oversættes til ’Gård til gaffel’-strategien.

Tankerne blev modtaget med en blanding af glæde og kritik af Landbrug & Fødevarer.

»Det er fint, at EU sætter fokus på, at der skal leveres fødevarer af høj kvalitet, og at der skal være fokus på at producere bæredygtigt og omkostningseffektivt. Men vi har svært ved at se, at det er et vækstudspil. Hvis EU-Kommissionens oplæg gennemføres linje for linje, vil det helt sikkert betyde tilbagegang i stedet for vækst i den europæiske fødevaresektor«, siger formand Martin Merrild, Landbrug & Fødevarer.

EUs fødevareplan, punkt for punkt

I overskrifter ser forslagene fra EU-Kommissionen således ud:

Halvt så mange pesticider:

  • Forbruget af og risikoen ved pesticider skal reduceres med 50 procent senest 2030. Dog skal landenes forskellige udgangspunkter tages i betragtning.

20 procent mindre gødning:

  • Tabet af næringsstoffer skal sættes ned med mindst 50 procent, samtidig med at jordens frugtbarhed ikke må falde.
  • Det ventes, at det vil reducere forbruget af gødning med mindst 20 procent senest 2030.

Medicin halveres:

  • Forbruget af medicin til husdyr og fiskeopdræt skal halveres senest 2030.

Økologi skal op på 25 procent:

  • 25 procent af landbrugsarealet skal dyrkes økologisk i 2030.
  • Kommissionen vil hjælpe medlemslandene med at stimulere efterspørgslen på økologiske varer.

Mere biodiversitet:

  • En tiendedel af landbrugsarealerne skal udlægges til landskabselementer med høj diversitet. Det er for eksempel levende hegn, bufferzoner, brak mv.

Madspild halveres:

  • Spild af mad skal halveres. Det gælder både for landmænd, detailhandlen og forbrugerne.

Fødevarer mærkes:

  • Mærkning på fødevarer med information om bæredygtighed, ernæring, klima, miljø og sociale aspekter.
  • Mærkning af næringsindhold skal placeres på forsiden af indpakningerne.
  • Der skal bruges incitamenter som differentieret moms til at fremme bæredygtig og sund kost som f.eks. frugt og økologi.

Penge til grønne ordninger:

  • Kommissionen vil øremærke penge til ’eco schemes’ (frivillige grønne ordninger).
  • Kommissionen vil lave konkrete anbefalinger til medlemslandene i forhold til de strategiske planer om pesticider, antibiotika, økologi osv.

Fødevarer sikres:

  • EU vil lave en beredskabsplan for fødevareleverancer og forsyningssikkerhed.

Faktaboks

Fra forslag til lov går der to-fem år:

  • Fra EU-Kommissionens to strategier blev fremlagt i onsdags, går der mellem to og fem år, før de får praktisk betydning for EUs landmænd.
  • Først skal EU-Kommissionen i gang med at lave en analyse af de økonomiske konsekvenser. Derpå følger bl.a. en høring af borgere, virksomheder, interesseorganisationer og andre.
  • Til sidst skal en evt. opfølgende konkret lovgivning godkendes af både EU-Parlamentet og Ministerrådet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle