Farmtest sætter fokus på marktryk

Tre systemer til regulering af dæktrykket er sat under lup i en ny Farmtest, der også giver gode råd om forebyggelse af køreskader i marken.

Systemer til regulering af dæktryk er navnet på en ny Farmtest, som Videncentret for Landbrug udgiver i dag, fredag. Farmtesten er, lidt atypisk, ikke så meget praktisk "hands on" men mere et litteraturstudie der kommer med råd til, hvordan du kan nedsætte risikoen for køreskader. Testen har også set nærmere på tre forskellige systemer til regulering af dæktrykket under kørsel. Systemer der ikke har den store udbredelse i Danmark - endnu.

»Det er et område, der er meget lidt udbredt i Danmark, og vi ser det kun hos et begrænset antal maskinstationer. I Tyskland og især Holland er systemerne meget mere udbredt, og vores opfattelse er, at det er noget, som kan få meget stor betydning, for pakningskader i jorden,« fortæller Niels Enggaard Klausen, innovationskonsulent Agrotech, og en af forfatterne til Farmtesten.

Han mener ligeledes, systemer der kan regulere dæktrykket giver store besparelser på dieselforbruget. Samtidig behøver systemerne ikke nødvendigvis være begrænsede til gyllevogne og selvkørende gyllenedfældere, men bør også tænkes ind på både mejetærskere og traktorer.

Via tre maskinstationer har Farmtesten set nærmere på systemer til regulering af dæktrykket fra Samson, Vredo og Vervaet. Alle tre systemer vurderes til at være anvendelige, men har forskellige forskelle der er værd at bemærke.

»Både Vredo og Samson er i stand til at øge dæktrykket i fire 700/60-30.5 dæk fra 1,5 til 3,5 bar i løbet af to til to et halvt minut - og ligeledes sænke trykket igen i løbet af et minut. Vervaet tager lidt længere tid.«

»Vredos system kan bygges på alle maskiner, mens man på en Samson gyllevogn kun får dæktryksregulering på vognen og ikke på traktoren. Kort sagt er der nogle punkter, man skal være opmærksom på, inden man vælger et system til regulering af dæktrykket under kørsel,« pointerer Niels Enggard Klausen.

Beregn hvor meget du trykker

En del af Farmtesten beskriver også de muligheder, der ligger i værktøjet Terranimo, som kan ses på soilcompaction.dk. Her kan man med overraskende lethed danne sig et overblik over, hvor meget et givent vogntog med en specifik dæktype og dæktryk påvirker jorden i marken.

»Ud fra disse data kan man hurtigt se, om vogntoget trykker for meget. Tommelfingerreglen er, at en forårsfugtig jord ikke bør udsættes for kræfter, der er større end 0,5 bar i dybder større end 50 centimeter,« siger Niels Enggard Klausen.

Læs hele den nye Farmtest på www.farmtest.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle