Fejlskøn sendte højdrægtig ko til slagteri og gav bøde på 7.000 kr.

Niels Hansen har fået en bøde på 7.000 kr. for at sende en højdrægtig ko til slagtning. Selv troede han, at koen havde otte uger til kælvning.

»Mit klare råd til mine kolleger er, at de skal huske at kontrollere udsætterkøernes eventuelle insemineringer. Er der sket fejlinsemineringer undervejs, som kan betyde, at koen er længere i drægtighedsperioden, end man tror, skal man få køerne undersøgt igen« siger Niels Hansen, Brovst.

Han har netop fået en bøde for at sende en ko til slagtning, som viste sig at være højdrægtig med formentlig to uger til kælvning.

Selv troede Niels Hansen, at koen var otte uger fra at skulle kælve og dermed inden for den lovlige afstand til kælvning, hvor en ko må slagtes.

Drægtig tidligere end forventet

Koen blev insemineret tre gange, inden den blev konstateret drægtig

»Jeg troede, den var drægtig efter den tredje inseminering, men på grund af størrelsen på den kalv, de fandt i koen på slagteriet, må den være blevet drægtig allerede efter den anden inseminering,« forklarer Niels Hansen.

Da koen efterfølgende blev drægtighedsundersøgt, var der ingen indikationer af, at koen skulle være længere fremme i drægtigheden, end Niels Hansen troede.

Netop det forhold var udslagsgivende for, at bødens størrelse blev nedsat.

»Jeg blev politianmeldt og afhørt i sagen, hvor jeg lagde dokumentationen frem. Vi handlede i god tro, og derfor fik vi et nedslag i bøden fra 13.000 til 7.000 kroner,« siger Niels Hansen.

Han erkender, at ansvaret for forseelsen ender hos ham, selvom resultatet af drægtighedsundersøgelsen ikke var den reelle sandhed.

»Viking garanterer ikke 100 procents sikkerhed for deres undersøgelser, og derfor er ansvaret mit,« siger han.

Forundersøg hvis du er i tvivl

Direktøren for Viking Danmark, Niels Kristian Fruergaard, anbefaler kvægbrugerne at få foretaget supplerende drægtighedsundersøgelser, hvis de er i tvivl om, hvor langt en ko er i drægtighedsperioden.

»Er man på tidspunktet for inseminering i tvivl, om koen kan være drægtig ved en tidligere inseminering, skal man bede om at få koen forundersøgt,« siger han.

40.000 kroner for gentagelse

På Videncentret for Landbrug oplyser Peter Stamp Enemark, at bøden for at sende et højdrægtigt dyr til slagtning er 13.000 kroner ved første tilfælde og 40.000 kroner, hvis det skulle ske igen.

»Forseelsen er dog ikke omfattet af reglerne for krydsoverensstemmelse, så landmanden risikerer ikke yderligere økonomiske sanktioner,« siger han.

Niels Hansen mener, at bøderne er uhørt høje i forhold til forseelsen.

»Der er ingen tvivl om, at det skal påtales og straffes, hvis man sender et højdrægtigt dyr til slagtning. Men i mit tilfælde havde vi dokumentation fra alle sider for, at koen ikke var højdrægtig. Alligevel får vi en bøde af en størrelse, som hvis vi havde gjort det med fortsæt. Det er uretfærdigt,« siger han.

Selv er Niels Hansen blevet langt mere varsom.

»Vi tjekker alle de data vi kan. Det må ikke ske igen,« siger han.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle