Fem år om at overdrage gården fra far til søn

Selv en familiehandel kan kræve flere års målrettet arbejde, hvis den skal være optimal.

ApS. Anfordringsgældsbrev. Succession. Lav ejendomsværdi. Skattefri virksomhedsomdannelse. Og et testamente.

Det er nogle af ingredienserne i det generationsskifte, Bent Hjort Knudsen (74) og hans søn, Henrik (42), netop har gennemført.

Umiddelbart lyder det måske indviklet. Men i praksis er det et forholdsvis enkelt generationsskifte, der bare krævede en grundig forberedelse.

"Jeg overtog min fars gård i 2011. Inden da arbejdede vi målrettet i omkring fem år på at finde den helt rigtige model. Vores økonomikonsulent, Willy Møller fra Agri Nord, skrev det første konkrete oplæg i 2008. Siden har vi flere gange skrevet om og måttet tilpasse løsningen til ny lovgivning, før vi kunne sige: Nu har vi den optimale model," fortæller Henrik Hjort Knudsen og tilføjer:

"Og inden da arbejdede vi i flere år strategisk med det for øje at gøre både min og min fars ejendom klar til at blive lagt sammen," forklarer Henrik Hjort Knudsen.

Samarbejde siden 1994

I dag har Henrik godt 800 hektar under plov. Dertil kommer bygninger til produktion af 37.500 slagtesvin som er udlejet, to vindmøller, andel i en tredje mølle og cirka 50 hektar med energipil.

Selv om det længe lå i kortene, at Henrik skulle overtage den fædrene gård, har han selv opbygget et landbrug, der i 2008 talte godt 300 hektar samt stalde til en årlig produktion af 21.000 slagtesvin fra 30 kg.

Samarbejdet mellem Henrik og hans far er helt tæt fra den dag, Henrik køber sin første ejendom i 1994.

I 1997 opretter de anpartsselskabet Thinggården Landbrug, der køber Bents maskiner og en vindmølle. Selskabet er så småt starten på Bents og Henriks generationsskifte, da selskabet forpagter og driver både Bents og Henriks jord.

Selskabet stiftes som en skattefri virksomhedsomdannelse, så der ikke umiddelbart skal betales skat af nedskrivning af maskinerne.

Udskydelse af skat

I 2010 lægges Bent personlige ejendomme i form af jord og bygninger over i et andet selskab, BHK Holding Aps, som desuden ejer 75 procent af Thinggården Landbrug Aps. Igen sker det ved en skattefri virksomhedsomdannelse.

Når selskabsmodellen bruges, er det for at overdrage ejendommen til Henrik til lavest mulige pris - herunder udskydelse af skat ved succession, sparet stempelafgift på berigtigelse af skøde samt andre skattemæssige hensyn.

Året efter overtager Henrik ejendommen endeligt.

At det tager fem års målrettet arbejde, før generationsskifte-modellen er på plads, skyldes blandt andet, at der undervejs ændres i både skatte- og landbrugslovgivning. Ændringerne giver ventetid og betyder, at modellen skal justeres igen og igen.

For Bent har det hele tiden været vigtigt at sikre bedriftens fremtid og give en sund bedrift videre.

"Min generation har pligt til at efterlade en fair situation for Henrik, der overtager gården, men også for vores datter, Vibeke," siger Bent Hjort Knudsen.

Laveste vurdering

Konkret har det for eksempel handlet om at få vurderet værdien af jord og bygninger så lavt som muligt.

"Vil man sikre et landbrugs fremtid, skal man være realistisk med den pris, man forlanger. Også ved salg i fri handel. Prismæssigt har vores udgangspunkt været den lavest mulige, der kunne godkendes af skattemyndighederne uden at betale gaveafgift. Og der, hvor vurderingen har virket for høj, har vi haft Skat ude for at se på det," fortæller Bent Hjort Knudsen.

Processen med Skat tog omkring et halvt år. Men det var værd at vente på. I flere tilfælde satte Skat vurderingen betydeligt ned, og det smitter af på både værdisætning og arveafgift.

Derudover gik der tre måneder med, at Skat forhåndsgodkendte hele konstruktionen i generationsskiftet, så der ikke bagefter skulle opstå uforudsete problemer.

Ingen finansiering udefra

Der har ikke været behov for finansiering udefra i forbindelse med handlen. Mellemværendet mellem Henrik og Bent er klaret med et anfordringsgældsbrev.

Bent er stadig med i gårdrådet, kører traktor og hjælper med praktiske opgaver. Han glæder sig over, at der stadig er brug for ham, og nyder samtidig at han og konen, Inger, kan køre en tur eller tage på en rejse, når de har lyst.

"Inger og jeg er sikret økonomisk. Og vores datter, Vibeke, er sikret i et testamente. Men den allerbedste fornemmelse er, at vi har lavet et godt generationsskifte, der betyder, at landbruget kan køre videre i mange år endnu," siger Bent Hjort Knudsen.


Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle