Frøavlerne er midt i guldalder

5 skarpe til planteavlskonsulent Peter Birkdal Henriksen hos Gefion.



Vi har fået visse indikationer, og det ser umiddelbart pænt ud. Rødsvingel kan lide en mild vinter og et varmt forår, og det har vi haft. Så vækstbetingelserne har været gode. Dog har bestøvningen ikke været optimal, da nogle marker var ved at gå i leje og blive for kraftige, men jeg tror, vi fik reddet det meste. Det bliver spændende, når det hele er gjort op.



Det er væselhale. Den er virkelig blevet rødsvingels flyvehavre. Og sådan et mildt efterår og næsten ingen vinter er guf for ukrudt. Problemet er, at vi ikke kan behandle den, og den er svær at sorterer fra, fordi den minder så meget om rødsvingel. Den opfører sig som rødsvingel, og det betyder, at den ikke er følsom over for græsukrudtsmidler. Det, den ikke kan tåle, kan rødsvingel heller ikke tåle.


Den ser god ud. Ud fra de kalkuler, vi har lavet i Gefion, ser det ud til at fortsætte i hvert fald i 2015. Faktisk har fremtiden aldrig set mere lys ud for de danske frøavlere. Vi har historisk høje frøpriser, og vi er konkurrencedygtige. Men det kan hurtigt vende, som vi fx så det under finanskrisen.



Det afhænger af udbud og efterspørgsel og konjunkturene i særligt EU. Op til finanskrisen var der 100.000 hektar med frøavl i Danmark, sidste år havde vi omkring 76.000 hektar.



De skal holde arealerne rene og frie for generende ukrudt. Når man færdes i marken, ser man for meget ukrudt, der godt kan bekæmpes med Fokus-Ultra eller Agil. Og så skal de fokusere mere på at etablere nogle gode udlæg. Gode udlæg, hvor frøene bliver sået med skær, sådan at man får frøene ned i 1,5 til 2 cm dybde, kan også være med til at holde væselhale nede.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle