Friland søger 5.000 stipladser til økogrise

Væksten i soholdet har flyttet økologiens flaskehals til slagtesvinene. Der mangler nu stipladser til opfedning, melder Friland og kan næsten love god indtjening.

Henning Larsen fik sagt ja uden, at han egentlig fik tænkt sig om. Den pensionerede tømrer fra østfynske Ellinge har fedet grise op i 25 år ved siden af sit tømrerjob, og da hans leverandør sidste sommer spurgte, om han ville aftage økogrise, sprang han til.

»Jeg sagde bare hurtigt ja, og så begyndte jeg at lægge det om. Jeg kunne lave det meste selv, så det var ikke så uoverskueligt med byggetilladelse og udeareal«, konstaterer han.

Dermed er Henning Larsen netop, hvad Friland A/S, Danish Crowns økodivision, mangler, fortæller adm. direktør Henrik Biilmann.

For der mangler netop nu op mod 5.000 stipladser til økogrise, hvis Friland skal fede alle de grise op, som er resultatet af de sidste par års tilskud til udvidelser af soholdet.

»Vi er lykkedes med at få udvidet smågriseproduktionen, og nu er flaskehalsen i stedet staldpladser til den vækst, vi forventer. Vi mangler plads til 10.000 smågrise på årsbasis«, siger han.

Når Friland i sidste uges LandbrugsAvisen fortalte, at man havde sagt nej til at skrive kontrakt med nye leverandører, er der ifølge Henrik Biilmann en god forklaring:

»Vi gav tilskud på to gange to mio. kr. til at få udvidet soholdet. Det er 50-60.000 smågrise, og her mangler vi pladser til de sidste 10.000. Disse grise er med i vores prognose, og det balancerer med den vækst, vi forventer«, forklarer han om årsagen til, at man har takket nej til to til tre nye leverandørers tilbud om yderligere grise i 2018.

Derimod er der fortsat åbent for nye leverandører med ekstra grise, hvis de forventer levering til slagtning i 2019.

Forventer god betaling

Henrik Biilmann er klar over, at det for de fleste vil tage noget tid at få bygget om til økologisk produktion. Han påpeger dog, at det forventes at være pengene værd.

»På det niveau, vi afregner nu, ligger vi et par kroner over, hvad en gennemsnitlig landmand skal have for, at der er til både afskrivninger og ejerlønning. Så er resten til opsparing«, siger han.

Rigtig god start med øko

På Østfyn fik Henning Larsen de første grise sidst i november. Og siden er der hver ottende uge ankommet 280 økogrise til den ombyggede stald med 700 kvm nyt udeareal.

Og selv om han ikke kender sit dækningsbidrag nøjagtigt, har han en god fornemmelse.

»Jeg ved det ikke 100 procent endnu. Men det er sgu rimeligt for at sige det på jysk«, siger Henning Larsen.

»Det går rigtig godt. Jeg håndterer nu kun to femtedele af de grise, jeg gjorde før, så det er også en fin måde at trappe lidt ned på. Og der har ikke været problemer. Jeg har ringet til dyrlægen og sagt, at han går fallit, for grisene er stort set ikke syge«, siger han og tilføjer:

»Og så er det da sjovt at se dem gå og møffe derude i halmen frem for inde«.

Faktaboks

Friland og tilskuddet til sopladser

  • I 2015 gav Friland tilskud til oprettelse af ekstra økolgogiske sopladser, fordi der her var en flaskehals i udvidelsen af økologisk produktion. Puljerne på 2 gange 2 mio. kr. førte til 50-60.000 ekstra smågrise årligt.
  • Af disse mangler der lige nu stipladser til omkring 10.000 smågrise årligt.
  • Kravene til økologiske slagtestalde er bl.a. økofoder, adgang til udendørs løbegård, fri adgang til rodemateriale og et strøet leje.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle