Gode priser for danske varer som mink og avlsdyr

Knap en tredjedel af den danske landbrugseksport er højværdivarer, der opnår en merpris på mindst 20 procent.

Knap en tredjedel af den danske landbrugseksport opnår en merpris på mindst 20 procent i forhold til de priser, andre lande i EU opnår for deres eksport af de samme varer.

Det viser en sammenligning, Landbrugsraadet har lavet ud fra EU's eksportstatistik. Varer, der opnår en merpris på mindst 20 procent, betegnes som højværdivarer, og det er i denne sammenligning Danmark klarer sig rigtig godt.

Alle lande opnår en merpris for en større eller mindre del af deres eksport, men i Danmark ligger denne andel væsentligt over de fleste andre lande. Det er for eksempel kun en femtedel af den hollandske landbrugseksport, der opnår en merpris på mere end 20 procent, og for Tyskland er andelen endnu mindre.

For EU som helhed er det kun 19 procent af eksportvarerne, der er højværdivarer, mens det altså i Danmark er knap en tredjedel.

Hele to tredjedele af den danske landbrugseksport sker til priser, der ligger over de gennemsnitlige eksportpriser i EU, selv om der ikke ligefrem er tale om højværdivarer.

Halvdelen af eksporten opnår en merpris på mindst 15 procent, og hvis man ser på den dyre ende af skalaen, er det næsten 10 procent af vores eksport, der afsættes til en merpris på 100 procent eller derover.

Minkskind og avlsdyr

Minkskind er et godt eksempel på en højværdivare. Danmark sælger minkskind til udlandet for fire mia. kr. til en pris, der er mere end dobbelt så høj, som andre lande i EU eksporterer deres minkskind til.

Eksporten af avlsdyr er et andet eksempel, selv om denne ikke er nær så indbringende som eksporten af minkskind. De højeste merpriser opnås for avlssvin, mens merpriserne for avlskvæg til eksport er mere beskedne.

Til gengæld opnås en merpris på næsten 40 procent for knap halvdelen af det oksekød, der eksporteres.

Når Danmark har opnået en enestående position inden for minkskind, skyldes det ikke kun produktionens store omfang.

"De danske minkavlere har poolet alle skind, så de kan sende store mængder skind i helt ensartede sorteringer og kvalitet på auktion, og derfor kan de få en god pris," forklarer Finn Christensen, der er økonomisk konsulent i Landbrugsraadet.

Han fremhæver de danske andelsselskaber, der gør det muligt at samle kræfterne på eksportmarkederne og giver en styrke, som andre lande misunder os.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle