Gold hejre spredes med såsæden

Hvorfor bruge dyr certificeret såsæd, når man samtidig får tilført gold hejre, spørger to fremavlere af hvede på Mors.

"Det er dybt kritisabelt, at vores eget selskab spreder gold hejre på den måde. Det er jeg skuffet over."

Esben Toft, Ullerup på Mors, har ikke noget imod at gå tur i marken, men når det handler om at bruge timevis på at luge gold hejre ud af Ambition-hveden, så er andre gøremål mere spændende - især når han tydeligt kan konstatere, at græsukrudtet står i hvederækken tæt klinet op ad hveden som tegn på, at ukrudtet er sået med såsæden.

Der er endda ikke tale om en almindelig hvedemark men om 52 hektar fremavl af C2-hvede, hvilket efter Esben Tofts opfattelse gør det endnu mere kritisabelt, at såsæden i form af C1 har indeholdt frø af gold hejre. Fremavlen sker for den lokale Mollerup Mølle, men af papirerne fremgår det klart, at C1-hveden, som han såede i efteråret, er produceret på Fyn for DLG.

"Jeg har prøvet at have gold hejre før i pletter eller i kanten af en mark, og det har vi holdt nede. At vi så skal få ukrudtet i såsæd, som vi køber i dyre domme, og som medfører at vi skal bruge en masse tid på at fjerne det - så synes jeg, det er dybt useriøst," siger Esben Toft.

"Det tilskynder jo til, at man bruger sin egen såsæd i stedet for at købe dyr certificeret såsæd. På den måde kan man blive mere sikker på, at såsæden er ren for de værste arter af græsukrudt."

Dyr i penge og BI

Esben Toft er ikke alene på Mors om problemerne. Jens L. Overgaard, Ørding, dyrker 21,5 hektar af samme parti og har præcis de samme problemer i fremavlshveden.

Det er tredje år i træk, at Jens L. Overgaard får gold hejre i såsæden. Sidste år fik han godt nok betaling for fremavl af vinterbyg, men Mollerup Mølle valgte af sikkerhedshensyn at kassere et parti vinterbyg på grund af græsukrudtet.

"Alligevel havde jeg forventet, at C1-hveden i år var ren for ukrudtsfrø, og derfor sprøjtede jeg naturligvis ikke med Monitor i foråret. Det er jo den eneste måde, man kan bekæmpe gold hejre kemisk i hveden, men det kræver, at man ved, det er der - nu er det jo alt for sent," siger Jens L. Overgaard, der ligeledes har luget sin fremavlshvede.

Han påpeger, at gold hejre ikke alene er dyr at bekæmpe. Det belaster også BI-regnskabet voldsomt at skulle bruge Monitor, fordi der kræves høj dosering for at få ordentlig effekt.

Både Esben Toft og Jens Laurits Overgaard understreger, at de ønsker at være ansvarlige fremavlere og at producere kvalitet - naturligvis i bevidsthed om, at andre landmænd er økonomisk afhængige af at modtage en ren vare i form af certificeret såsæd. Derfor er det dybt frustrerende for dem at skulle døje med gold hejre, som er påført dem med såsæden, og som det er både besværligt og dyrt at rense fra.

"Hvis den slags sker igen, stopper man naturligvis som fremavler," siger Esben Toft.

smitt@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle