Har købt jord ud fra etablerede landmænd

3 ud af 9 jordhandler er sket med landmænd, hvor sælger har kunnet fortsætte med at drive jorden.

Det er ikke kun rene planteavlsbedrifter, som Dansk Demetra kigger på, når de vil finde mulige opkøbsemner til deres tyske investor. Også landbrugsjord fra etablerede landbrug med dyrehold er i kikkerten, melder landbrugsansvarlig Jesper Brunhøj Jensen.

»Vi har lavet et par aftaler om »sale and lease back«. Altså hvor vi har købt jorden og lejet den tilbage til den enkelte landmand«, siger han.

»Hvis landmanden ikke selv har mulighed for at løfte jordkøbet, vil vi kunne være en del af løsningen«.

Det gælder både etablerede mælke- eller svineproducenter med for meget gæld - eller nystiftede.

»De unge landmænd er meget bevidste om, at man ikke nødvendigvis skal eje alt, hvad man drive. De vil gerne minimere deres risiko«.

Dansk Demetra har dog nogle ufravigelige krav.

»Vi køber ikke under 100 hektar af gangen. Det er vores minimumsgrænse. Heller ikke selv om det ligger klods op af det, vi måtte have i forvejen. Vi vil ikke være i direkte konkurrence med folk, der ikke er professionelle landmænd, såsom deltids- og hobbylandbrug ,og vi vil ikke beskyldes for at støvsuge markedet for små frimærker af jord, forklarer han.

De tyske ejere ønsker, at alle handler vurderes af en uvildig valuar for at sikre, at værdierne af jorden er retvisende.

»Derudover byder vi ikke markedet op. Vi deltager ikke i budkrig, men byder det, vi mener er markedsprisen. Vi kan sjældent konkurrere med nabohandler. Deres marginale omkostninger er lavere end vores«, påpeger Jesper Brunhøj Jensen og tilføjer, at man også regner baglæns.

»Vi laver også analyser den anden vej rundt - på om landmanden kan tjene penge. Det er også vigtigt for os«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle