Hold øje med vejrfænomenet El Niño

På spidsen med Klaus M. Ravn, cheføkonom, Agrocura

Vejret har altid været genstand for megen omtale mand og mand imellem. Man kan sige: Vejret er nummer ét på vores smalltalk-liste.

Det har de opdaget på tv-stationerne, hvor de over de seneste år har oprustet med nye vejrstudier og stærkere vejrprogrammer. Danskerne er vilde med vejr, og i dag er det ikke længere nok, at ellers populære Henrik Voldborg står i sin karakteristiske sweater og peger med en pind.

Tv-vejret handler om at lave prognoser – og om at spå om fremtiden, og det kan blive endnu vanskeligere i fremtiden set i lyset af de seneste års voldsomme vejr med blandt andet skybrud og global opvarmning.

En af de mest omtalte spådomme for tiden på den internationale vejrscene handler om vejrfænomenet El Niño. Denne klumme er for kort til at komme med en større afhandling om fænomenet, men kort fortalt handler det om, og her citerer jeg:

”Vejrfænomenet er en naturlig del af det globale klimasystem. Fænomenet fremkommer ved øgede havtemperaturer i visse dele af de sydlige oceaner. Det rykker ved vejrsystemerne, således der opstår tørt og varmt vejr nogle steder, mens det bliver vådere og koldere end normalt andre steder på kloden – og særligt på den sydlige halvkugle.”

Dette vejrfænomen kan i mere alvorlige tilfælde gå ud over afgrødehøsten og betyde større risiko for tørke i særligt Australien og New Zealand.

Dermed kan vejrfænomenet betyde faldende kornudbytter med deraf stigende priser på verdensmarkedet. Det kan dog også gøre kraftigt indhug i græsproduktionen i de pågældende lande.

Særligt fokus bør være på New Zealand, da deres mælkeproduktion det kommende år er meget afhængig af, hvor kraftigt El Niño vil ramme dem. En tørke, der rammer tidligt på sæsonen, vil formentlig reducere landets mælkeproduktion væsentligt, da den er meget afhængig af græsvæksten. Det kan være det halmstrå, vi skal gribe efter, når vi håber på en ændret udbud/efterspørgselsbalance på den globale mælkescene.

Som sagt – ”den enes død kan blive den andens brød”, og der kan være en god grund til at holde øje med vejret - ikke bare i Danmark men kloden rundt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle