Holstein satser mere på lemmer og malkeorganer

Nyt fælles indeks i Finland, Sverige og Danmark fra oktober 2008 med mere vægt på eksteriør, sundhed og frugtbarhed.

I fællesskab har Holsteinforeningerne i Finland, Sverige og Danmark lavet et nyt S-indeks, der skal i anvendelse fra oktober 2008.

Der er lagt mere vægt på eksteriør, primært lemmer og malkeorganer, samt lidt mere vægt på egenskaberne sundhed og frugtbarhed. Der er også enighed om, at Finland og Danmark presser hårdt på for at få lavet gode registreringer af klovproblemer, så man med et nyt klovsundheds-indeks kan gå direkte ind i forbedringer af denne egenskab.

Gennem flere år har de nordiske Holstein-foreninger årligt holdt møde om fælles opgaver på nordisk plan. Senest har det især været med det formål at lave et fælles forslag til et nyt S-indeks - eller hvad det fremover skal hedde.

Efter dannelsen af VikingGenetics er der et stort behov for at kunne sammenligne avlsværdital på lige fod i Danmark og Sverige, og da Finland er interesseret i at tilslutte sig VikingGenetics, skal de med i harmoniseringen. I dag har VikingGenetics vanskeligheder med at få rangeret brugstyre og tyremødre på en ensartet skala mellem de to lande, og det gør naturligvis, at sammenstillingerne ikke altid kan være 100 procent korrekte. Derfor er der fra den nordiske kvægavlsforening et stort ønske om samordning mellem de to og allerhelst tre lande. Indtil videre er Norge udenfor.

Det tætte samarbejde med den norske Holsteingruppe kunne dog betinge et nærmere samarbejde.

Nordisk profil

"Den nordiske profil har som grundlag, at vi har en række gode registreringer på alle egenskaber - langt flere end i de fleste andre lande - men det ligger naturligvis også deri, at vi udnytter disse registreringer til bedre avl og management, men ikke at avlsmålet KUN er relateret til disse specielle nordiske egenskaber som sundhed, reproduktion og i nærmeste fremtid klovsundhed," siger landskonsulent Keld Christensen.

"Vi oplever især gennem de seneste år en stor interesse for for eksempel Dansk Holstein fra udlandet, og resultaterne på en række af de tyre, der er solgt til i første omgang tyske kvægavlsforeninger ,forstærker interessen for Dansk Holstein med fuld varedeklaration," fortsætter han.

Koster lidt i ydelsesfremgang

Blandt de tre nordiske landes Holstein-repræsentanter er der fortsat et stort ønske om en højtydende Holstein-ko med et godt eksteriør og gode resultater, hvad angår sundhed og reproduktion og dermed holdbarhed.

Ikke mindst fra Dansk Holsteins side er der efter kendskabet til de foreløbige svenske resultater for klovsundhed lagt stort pres på for at få samlet klovsundhedsdata i Danmark for at kunne opnå bedre mulighed for at skabe forbedringer.

"Ingen forbedringer kan købes uden en udgift, og her må vi især med ønske om forbedringer på malkeorganer og yderligere et lille skub for yversundhed imødese, at fremgangen for mælkeproduktion vil reduceres en lille smule," siger Keld Christensen.

Hvad skal barnet hedde?

Navnet på det nye indeks er endnu ikke besluttet, men det er en mulighed at beholde det kendte navn. Ellers er kreative idéer velkomne til at navngive det fælles indeks.

For både svenskere og finner er Kødproduktion svær at forbinde med en Holstein-malkeko, men ved en grundig information om den gratis gevinst, idet den lille vægt på kødproduktion ikke koster reduktioner andre steder, godkendtes den lille vægt. Samtidig ændres navnet kødproduktionsindeks til tilvækst (growth), idet det jo også er af stor betydning, at der er vækstpotentiale i hundyrene til tidlig kælvealder.

"Allerede fra 15. oktober 2008 forventes det nye indeks at være på vej ud i beregningerne, og vi imødeser dermed en harmonisering af selektionsarbejdet for alle malkeracer i Norden," siger Keld Christensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle