Hvad vil I gøre ved for meget zink og kobber i landbrugsjord?

Spørgsmål til Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion

»Vi må se på de målinger, der er kommet og få styr på fagligheden. Det er faktisk også det ministeren foreslår. Der er noget der tyder på, at der er nogle problemer. Det tager vi alvorligt, og det vil vi kigge på. Vi anerkender, at har vi et langsigtet problem, så vil erhvervet også være med til at løse det.«

Kommer det som en overraskelse?

»Nej, vi ved, at der hvor vi har smågriseejendomme, der bruger zink, og hvor man har kørt gylle ud i mange år, kan der være mere zink i jorden.«

Havde det ikke været en fordel at gøre noget ved forbruget tidligere?

»Vi skal have noget viden, før vi kan træffe en beslutning. Vi har brugt meget krudt på at nedbringe antibiotikaforbruget, og der har vi brugt zink i foderblandingerne til at stabilisere diarre hos smågrise. Men vi bruger ikke mere zink i foderet end EU tillader. Og jeg forventer selvfølgelig, at alle overholder, det lovgivningen siger om, hvor meget zink vi må bruge, og at ingen bruger mere, end de må.«

Hvad gør I nu?

»Vi ønsker ikke at bytte zink ud med antibiotika. Så vi ser på, hvad der ellers er af muligheder og sætter forsøg i gang med en anden fodersammensætning med mere fytase, så fosforet udnyttes bedre. Men vi er først ved at sætte det i gang nu og skal have nogle resultater af forsøgene, før vi kan lave noget om.«

Hvad gør man i udlandet?

»Det skal vi også til at se nærmere på. Nogle lande bruger bare antibiotika, men det vil vi helst ikke tilbage til. Lande som Holland og Tyskland, der er vores nærmeste konkurrenter, har også nedsat antibiotikaforbruget, og vi vil se, hvad de har gjort for at det er blevet muligt.«

Hvornår forventer du at I gør tingene på en ny måde?

»Det forsøg, vi sætter i gang, skulle meget gerne give os resultater efter sommer 2016. Så ved vi mere om, hvordan det kan lade sig gøre.«

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle