Ingen garanti for penge til unge

Pengene fra landdistriktsprogrammets formentlig lukkede Børne- og Ungdomsordning skal gå til at skabe flere grønne job, lyder det fra fødevareministeren.

Det er slut med aktiviteter på landet for børn og unge, hvis finanslovsforslaget om at lukke landdistriktsprogrammets Børne- og Ungdomsordning bliver vedtaget. Fødevareminister Mette Gjerskov (S) forklarer den mulige lukning af ordningen med, at ministeriets penge skal omfordeles, da regeringen er stålsat på, at Danmarks landdistrikter får en grøn omstilling.

»Jeg har støvsuget hele Fødevareministeriet for alt, hvad jeg kunne finde af penge, jeg kunne lave om til grøn omstilling. Grunden til at det netop er Børne- og Ungdomsordningen, der forsvinder, er at der ikke er blevet søgt fuldt ud på ordningen,« siger hun.

Mette Gjerskov begrunder også forslaget om lukningen med, at det primært er to foreninger, der har søgt på den, og at det dermed ikke er kommet den brede landdistriktsbefolkning til gavn. Ministerens tredje argument er, at alle projekter på landet kan søge penge fra de lokale aktionsgruppers midler (LAG), der nu hører under den nye minister for By, Bolig og Landdistrikter, Carsten Hansen. Til spørgsmålet om, om der bliver øremærket en pulje under LAG-midlerne til børn og unge, svarer Mette Gjerskov:

»Det kan jeg ikke garantere. Der ligger ingen betingelser fra min side. Men jeg ved, der er frie midler, så det skulle være muligt at skaffe nogle penge derfra.«

Hård konkurrence om LAG-midler

Det er foreninger som LandboUngdom og 4H, der bliver ramt af lukningen af ordningen. Ifølge Rikke Boss, der er formand for 4H, har enkelte 4H-afdelinger tidligere søgt om tilskud fra LAG-midlerne uden held.

Konkurrencen om LAG-midlerne er umiddelbart hård, da der ikke er nogen pulje, som er direkte øremærket børn og unge. Det ser man som en svær udfordring i Familieudvalget, der har landsdækkende projekter under Børne- og Ungdomsordningen.

»Det bekymrer mig, når jeg erfarer, at Børne- og Ungdomsordningen fremover skal være en del af LAG-ordningen. Konsekvenserne bliver mærkbare, hvis finanslovsforslaget ikke skelner mellem decentrale småprojekter båret af frivillighedskræfter og flerårige udviklingsprojekter,« siger Inger Skamriis Andreasen, der er formand i Familieudvalget i Landbrug & Fødevarer.

Fødevareministeren forstår godt foreningernes ærgrelser.

»Jeg vil jo vældig gerne hælde penge ud over alle mulige projekter, fordi jeg synes, der foregår rigtig, rigtig mange spændende ting i landdikstrikterne, der er med til at skabe liv og aktivitet på landet. Men jeg har været optaget af, at vi skal være med til at skabe grønne job og en grøn omstilling, og det er også med til at give liv til landet,« siger Mette Gjerskov.

Der bliver truffet beslutning om ordningens fremtidige eksistens i denne uge.

bbv@landbrugsavisen.dk

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle