Jysk storfusion skaber Danmarks største rådgivningsselskab

De vil rådgive landmænd fra Limfjorden til Kongeåen: Foreningerne bag Heden & Fjorden og Jysk Landbrugsrådgivning har vedtaget at fusionere rådgivningen.

Et nyt »Danmarks største« rådgivningsselskab er i støbeskeen: Foreningerne bag de to rådgivningsselskaber, Heden & Fjorden og Jysk Landbrugsrådgivning, gav i denne uge grønt lys for en fusion af de to rådgivningsselskaber til ét stort samlet selskab med en samlet omsætning på ca. 300 mio. kr. Foreningerne fortsætter uændret.

Det blev de i alt 500 medarbejdere i de fire huse i Holstebro, Herning, Billund og Esbjerg orienteret om torsdag.

Det oplyser Sven Agergaard, formand for Heden & Fjorden, og Søren Søndergaard, formand for Jysk Landbrugsrådgivning.

Døren ikke lukket

De to formænd, der fortsætter som hhv. formand og næstformand i det nye rådgivningselskab, som endnu ikke har fået navn, understreger begge, at ambitionen ikke er at blive »størst«, men at fusionen sker af nødvendighed for at matche de stigende krav til højt kvalificeret og specialiseret rådgivning til landmændene. Og de tilføjer, at døren ikke er lukket for yderligere vækst.

»Vi havde håbet på et endnu større samarbejde, men dér, hvor vi har spurgt, »var tiden ikke moden«. Hvor det giver mening at fusionere eller udvide yderligere, vil vi meget gerne det,« siger Sven Agergaard, der bliver formand i det nye selskab.

»Der er brug for, at vi samles i store, stærke enheder med robuste og velbemandede faglige miljøer. Det går utrolig stærkt på områderne svin, kvæg og planteavl, og her kan der sagtens være områder, hvor vi snart må se på yderligere tiltag for at sikre »kritisk masse,« siger Søren Søndergaard, der bliver næstformand.

Fusion til højrebenet

Sven Agergaard og Søren Søndergaard understreger begge, at en fusion af Heden & Fjorden og Jysk Landbrugsrådgivning ligger til højrebenet af mange årsager:

De to selskaber supplerer hinanden godt fagligt. Bl.a. er Sven Agergaard begejstret ved udsigten til, at Heden & Fjordens tre økologirådgivere nu bliver en del af det større rådgivningsfællesskab i »Økologirådgivning Danmark«, som Økologisk Landsforening og Jysk Landbrugsrådgivning etablerede kort før jul.

Og Søren Søndergaard glæder sig over, at de 10 kvægrådgivere i begge selskaber nu bliver fusioneret til én stor, fagligt solid enhed på 20 rådgivere.

»Rekruttering af dygtige rådgivere bliver én af vores aller største udfordringer i fremtiden. Derfor er et vigtigt argument for fusionen også, at vi har en spændende virksomhed, som kan appellere til og fastholde medarbejdere,« siger han.

»Vi får større og større bedrifter, som efterspørger mere specialviden på en lang række områder - også inden for kartofler, grovfoder, reduceret jordbehandling m.v. Det vil vi fremadrettet kunne give dem,« siger Sven Agergaard.

Samme ejerstruktur

Endnu et aspekt, der gør de to selskaber til et godt match, er ifølge Sven Agergaard, at de har samme ejerstruktur:

Begge selskaber har tre ejerforeninger bag sig: To landboforeninger og en familielandbrugsforening. Og begge har adskilt rådgivning og foreningspolitik. Og ikke mindst: Kemien mellem de to formænd er bare god.

»Det hele starter med en god personlig kemi mellem Svend og mig - og den gode stemning fortsatte i det forhandlingsudvalg, der har været nedsat,« siger Søren Søndergaard.

Direktører fortsætter

Der bliver ikke nogen direktør til overs i det fusionerede rådgivningsselskab.

Jysk Landbrugsrådgivnings direktør, Torben Jensen, bliver administrerende direktør og daglig leder af det fusionerede selskab, mens Johannes Elbæk, direktør i Heden & Fjorden, bliver koncerndirektør med ansvar for økonomi og administration.

»Vi har brug for al den ledelseskraft, vi kan finde. Så vi beholder begge kompetencer og har fundet en god arbejdsdeling,« siger Søren Søndergaard.

Sven Agergaard understreger, at fusionen ikke er en spareøvelse, og at der ingen aktuelle planer er om at afskedige medarbejdere eller lukke rådgivningshuse.

»Vi har fire huse, der er placeret utrolig godt, så de skal bevares. Men selvfølgelig skal vi også fremover løbende tilpasse virksomheden,« siger Sven Agergaard.

Heden & Fjorden

 • Ejerforeninger: Herning-Ikast Landboforening, Holstebro-Struer Landboforening, Familielandbruget VEST-Jylland.
 • Medarbejdere: 210
 • Regnskabskunder: 2.100
 • Omsætning: 130 mio. kr.
 • Egenkapital: 52,8 mio. kr.
 • Huse i Holstebro og Herning

Jysk Landbrugsrådgivning

 • Ejerforeninger: Jysk Landbrug, Sydvestjysk Landboforening, Grindstedegnens Familielandbrug.
 • Medarbejdere: 270
 • Regnskabskunder: 3.000
 • Omsætning: 170 mio.kr.
 • Egenkapital: 67,6 mio.
 • ---- Huse i Billund og Esbjerg

Faktaboks

Fire huse

 • Holstebro
 • Herning
 • Esbjerg
 • Billund

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle