Køber sit foder i Holland:Sparer halvanden million kroner

Sparer 45 kr. pr. skind på at importere foder.

6.000 kr. sparet på foder. Plus udlæg af moms på 1.500 kr. Hver dag.

Det er, hvad minkavler Peter Ølgaard lige nu får ud af at fodre sine dyr med foder, som han køber i Holland. I stedet for foder fra den lokale fodercentral, der ligger fire km fra Peter Ølgaards farm, har han siden 1. august fået foder fra hollandske Promix.

Selv om køreturen fra Holland er næsten 900 km og tager 11-14 timer alt efter trafikken, er der mange penge at spare.

»Jeg vil hellere end gerne købe dansk foder. Men det hollandske foder er meget billigere, og med den aktuelle skindpris er min økonomi så presset, at det er et spørgsmål om at overleve eller lukke farmen«, siger Peter Ølgaard, der har været minkavler i 35 år.

Et kik på hans økonomiske nøgletal viser, at det sidste år kostede ham 248 kr. at fremstille et skind. Med en salgspris på 265 kr. så det fornuftigt ud. Men i år har han hidtil kun fået 233 kr. pr. skind, og efter september-auktionen regner han med, at hans gennemsnitspris falder til mellem 220 og 225 kr.

»Fra mange sider får vi at vide, at vil skal sænke omkostningerne, og at foderudgiften er den største omkostning. Det er det, jeg tager konsekvensen af«, siger Peter Ølgaard, der har 6.500 tæver på sin farm i Nr. Asmindrup.

I foråret besøgte han derfor tre foderfabrikker i Holland. Keizersberg ville have 1,58 kr. pr. kg minkfoder ab fabrik, og Flevo og Promix ville have 1,45 kg ab fabrik.

Han valgte at købe fra Promix, fordi deres transportør tilbød den billigste transport. Det koster ham 2.000 euro at få leveret 25,5 ton foder på farmen. Det svarer til 58 øre pr. kg. Inkl. levering koster foderet derfor 2,03 kr. pr. kg, mens hans lokale danske fodercentral tager 2,65 kr. pr. kg.

»I Holland har minkavlerne en udgift til foder på 61 kr. pr. skind. Sidste år brugte jeg foder for 130 kr. pr. skind,. Med hollandsk foder regner jeg med, at udgiften falder til 85 kr. pr. skind, fordi hollænderne siger, at jeg kun behøver 42 kg foder pr. skind på grund af højere fordøjlighed.«

»Jeg sparer derfor 45 kr. pr. skind. Jeg laver 35.000 skind og sparer derfor 1.575.000 kr. om året«, siger Peter Ølgaard.

God tilvækst på minkene

Når foderet ankommer, er temperaturen mellem nul og minus én grad. Foderet snegles op i farmens to siloer og to fodervogne, og omkring tre ton foder sættes i en frysecontainer.

Peter Ølgaard er ikke bange for foderets kvalitet, selv om der, som han siger, »er mange i Danmark, der prøver at tegne skræmmebilleder af det udenlandske foder«.

»Jeg er også fuldt ud opmærksom på, at faktorer som foderudnyttelse og tilvækst betyder meget. Derfor vejer jeg mine mink hver uge, og indtil videre er tilvæksten på højde med danske kollegers tal«, siger Peter Ølgaard.

Han fortæller videre, at han kender en dansk minkavler i Holland, der også fodrer med hollandsk foder, sælger sine skind i Glostrup og får forholdstal på 101 og 105 for skindenes længde og kvalitet.

Det foder, Peter Ølgaard får fra Holland lige nu, består af 80 procent frisk fjerkræ. I de fire kritiske måneder marts-juni fremstiller hollænderne foderet, så det ligner dansk foder i sammensætningen.

Håber på flere danskere

Til vinter, hvor han kun har brug for en femtedel af det foder, han bruger nu, får han kun foder hver 14 dag. Derfor har han en 40 fods frysecontainer til at opbevare foderet i.

»Det giver lidt mere bøvl, når foderet skal sættes på frost på den måde. Men det synes jeg godt, besparelsen kan berettige«, siger han.

»Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at jeg håber, at der er tre, fire eller måske fem andre danske avlere, der ligger på ruten fra Holland, som også vil have foder fra Promix. På den måde kan vi få leveret foder to eller tre gange om ugen om vinteren«.

Når det gælder sygdomme, vaccinerer Peter Ølgaard minkene mod botulisme. Og han skal hver måned blodprøve mindst 600 mink for plasmacytose. I alt er det en merudgift på cirka 60.000 kr. om året.

Han har selv haft plasmacytose på sin farm for tre år siden. Det kostede ham cirka tre mio. kr. af egen lomme at slå besætningen ned og sanere.

»Jeg er meget opmærksom på risikoen for plasmacytose, som jeg bestemt ikke ønsker at få igen. Og jeg er blevet lovet, at den transport, der leverer mit foder, ikke kommer på plasma-cytosefarme hverken i Holland eller andre lande, ligesom fabrikken altid vasker og desinficerer transporterne«, siger Peter Ølgaard.

Faktaboks

Stigshøj Minkfarm

  • Tæver: 6.500 
  • Typer: Brun, hvid, mahogany, palomino, silver cross, silver pearl og sort
  • Eget pelseri, kvalitetssikret af Kopenhagen Fur

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle