Kritik af svinepriser: Hvorfor er vi bundprop?

Svineproducent glæder sig over vigtige stigninger på noteringen. Men vi følger langt fra med konkurrenterne, lyder kritikken. Danish Crown indrømmer: Vi er bagud.

Det er ikke, fordi svineproducent Bjarne Bertelsen fra Hobro ikke er glad for at få over en krone mere pr. kilo, når hans grise køres til slagteriet.

»Vi er ellevilde for de 1,2 kroner, vi har fået ekstra på fjorten dage. Men når resten af Europa har fået 1,5 kr./kg, så er det, man spørger, hvornår vi løfter os?« forklarer svineproducenten, der er andelshaver i Danish Crown.

For nok springer noteringen fra andelsselskabet i vejret i disse uger. Men sammenligner man med konkurrenterne i Europa, ligger Danish Crown hverken i top på noteringen - eller kan følge med i stigningerne, viser tal, som de tyske slagtesvineproducenter i ISN har beregnet.

Tallene skuffer Bjarne Bertelsen.

»Det er da et problem. Vi laver verdens bedste kød - og til verdens laveste pris. Vi har i lang tid haft en ekstremt lav notering, hvor vi knap har haft indtægter til at dække foderet. Og vi halter stadig efter. Det er da stærkt bekymrende. Hvor længe skal vi være bundprop?« spørger han.

DC: Vi når ikke vores mål

Hos Danish Crown giver underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling Søren Tinggaard Bjarne Bertelsen ret i kritikken.

»Vi har en målsætning om, at vi samlet set skal være bedre end de europæiske markeder. Og vi må lægge os ned og sige, at vi er ikke bedre lige nu. Hvis vi sammenligner med noteringerne blandt konkurrenterne, så opnår vi ikke vores mål«, siger han.

Direktøren peger på, at en del af årsagen skal findes i, at de spanske og tyske slagterier i disse måneder konkurrerer hårdt om at få svinene ind på deres slagtelinjer.

»Både i Tyskland og i Spanien er der overkapacitet af slagterier og derfor hård konkurrence om grisene. I Spanien har Pini netop åbnet et nyt, meget stort slagteri. Og de er ude at købe grise op og dermed med til at overbyde markedet. Det holder ikke på sigt, at man kan betale mere, end man kan få hjem«, siger han om Danish Crowns analyse af konkurrenterne.

Eksportdirektøren peger på, at hvor Danish Crown typisk ligger højere i noteringen i vintertiden, for til gengæld at tabe lidt terræn i grillsæsonen, så er det indtil videre gået anderledes i år og danskerne har ligget bagud. Det skyldes netop manglen på grise, er direktørens vurdering.

Flere stigninger i vente

- Men kan I indhente det tabte? Og hvornår?

»Vi har en forventning om, at vi fortsætter med at stige i notering i månederne frem. Vi ved ikke, om vores konkurrenter i Spanien og Tyskland også gør det. Et stykke hen ad vejen vil de nok gøre det - men de vil få svært ved at følge med, hvis vi har ret i vores antagelse om, at det er mangel på grise, der giver en del af stigningerne«, konstaterer Søren Tinggaard.

Han mener samtidig, at seneste ugers nærmest eksplosionsagtige stigninger ikke er et kort fyrværkeri, men en blivende tendens.

»Vi ser ikke, at vi kommer frem til juni og så får et styrtdyk igen, fordi Kina viser sig at falde igennem. Det kommer til at vare noget tid, før der igen kommer ligevægt mellem udbud og efterspørsel. Kineserne skal have accelereret deres produktion op igen, og selv om kineserne kan flytte rigtig meget på kort tid, så er det ikke noget, man gør overnight«.

Faktaboks

Svinenotering i spring:

  • Ifølge ISN er noteringen fra uge 10 til 15 steget mest i Belgien, Holland og Tyskland, mens Spanien, Danmark og Frankrig tager de laveste placeringer.
  • Målt i reel notering ligger Danmark lavest af de 6 lande.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle