Kvaliteten er i top - nu skal størrelsen op

Efter ni år med fuldt fokus på skindkvalitet vil Morten Teglgaard Pedersen have mere længde på skindene.

Der er græs mellem hallerne. Der stå to thujaer ved indgangen til hver hal. Og foran dem er plantet stedmoderblomster.

For selv om man er lidt af en nørd, der lever af at krydse mink, så hvalpene får den helt optimale kombination af gener, så behøver arbejdspladsen hverken være grå eller kedelig.

»Vi er på farmen i rigtig mange timer hver dag. Så kan vi jo lige så godt sørge for, at der også er hyggeligt at være,« siger Morten Teglgaard Pedersen, der ikke tøver ned at sende æren for planterne videre til sin faste medhjælper - og fader, Hans Pedersen. Det er ham, der har de grønne fingre.

Morten derimod har sit fulde fokus rettet mod det, der er inde i hallerne. Mod minkene. Det er dem, han brænder for på farmen i Strøby syd for Køge.

Efter fem år i ’lære’ hos en minkavler - med streg under avler - før han blev selvstændig, er han bidt af at avle skind. Smukke skind. Skind der lever op til de internationale opkøberes største ønsker og strengeste krav til kvalitet.

Og med indeks for skindkvalitet på mellem 101 og 110 for farmens otte farvetyper er Morten Teglgaard Pedersen godt med. De 11 grønne og 5 gule trafiklys i Kopenhagen Furs opgørelse af skindkvalitet vidner om en temmelig sikker hånd, når det gælder sortering og parring.

Fra 1.200 til 2.400 tæver

»Indtil nu har jeg haft fuldt fokus på kvalitet. Jeg udstiller, går på sorteringskurser, og jeg følger nøje med i salgsstatistikkerne og priserne på auktionerne i Glostrup. Ud fra det beslutter jeg, hvilken vej jeg skal gå i avlen,« siger Morten Teglgaard Pedersen.

Da han overtog farmen for ni år siden, var det med 1.200 primært hvide, brune og sorte tæver i burene. Siden har han skåret markant ned i de mørke typer og bygget op med en række lyse typer udefra.

I dag er 90 procent af hans 2.400 tæver lyse med hovedvægt på palomino, safir og silverblue. Det er noget, der smitter af og kan ses på hans salgspriser, der ligger omkring 50 kr. højere end gennemsnittet for danske skind.

På den netop afsluttede juni-auktion toppede hans bedste safir cross-hanner med 940 kr. og silverblue cross-hanner med 868 kr.

»Jeg scorer rimelig pænt på kvaliteten. Til gengæld taber jeg noget på størrelse, hvor mine indeks ligger mellem 96 og 103,« fortæller Morten Teglgaard Pedersen.

Når det gælder størrelse, er det især Mortens palomino-skind, der med indeks på 96 og 97 ikke er for godt med. Men det er der en naturlig forklaring på.

»Jeg besluttede at satse markant på palomino og øgede fra 40 til 500 tæver. Når jeg skulle beholde så mange tæver, betød det samtidig, at jeg ikke kunne være meget kritisk med størrelsen. Til gengæld har de holdt 109 og 110 i kvalitet i 2014 og 111 og 113 året før.«

Størrelsen er da også lige præcis dér, han har besluttet, at der skal sættes ind nu. Der skal mere fokus på skindstørrelse i sorteringen. Og på hvalperesultatet.

»I de senere år har der været meget udvikling i, hvad der har været den bedste skindkvalitet. I løbet af kort tid skulle vi have skind med korte dækhår, samtidig skulle underulden være mega tæt, og dækhårene være tynde med en silket overflade. Og nu er vi ved at have for korte dækhår på de lyse typer. Kravene flytter sig hurtigt, og det har fjernet fokus fra størrelse og hvalperesultat.«

En udvidelse af farmen fra 1.200 til 2.400 tæver er netop færdig. Men desværre for sent i forhold til det helt optimale tidspunkt.

Det tog to år at få miljøgodkendelsen og et år at få byggetilladelsen. Da begge tilladelser endelig var på plads, var det blevet december 2013 og lige præcis for sent til at få glæde af de høje priser i 2012 og 2013.

Til gengæld har Morten holdt udgiften til udvidelsen så langt nede, at det ikke har været nødvendigt at låne til byggeriet.

Billige haller

»Vi har købt haller og inventar fra fem nedlagte farme. En tredjedel af udvidelsen er derfor haller, som vi har taget ned og stillet op igen og på den måde fået til en tiendedel af nyprisen.«

»De resterende haller har vi bygget selv. Vi sætter selv fundamentet, vi laver selv spærene og sætter dem op, og vi lægger selv tag og monterer både bure og gyllerender. På den måde har vi udvidet fra 1.200 til 2.400 tæver uden at tage et eneste ekstra lån,« siger Morten Teglgaard Pedersen.

Faktaboks

Strøby Minkfarm

  • Tæver: 2.400
  • Typer: Blue iris, brun, hvid, mahogany, sort, palomino, safir og silverblue.
  • Hvalpe pr. tæve: 5,9
  • Ansatte: 1

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle