Landet rundt noter

Selv garvede svineproducenter kan finde et par gode staldfiduser i den nye manual fra Dansk Svineproduktion, der hedder "Manual - Håndtering af polte."

Manualen handler om alt fra indkøb eller egen produktion af poltene og til de sendes til slagteriet. Det vil sige om avl, opstaldning, adfærd, immunitet og vaccination, fodring, reproduktion og økonomi.

Der er endog et afsnit om "socialisering" af polte, så de lærer at omgås andre, uden at de svageste bukker under for de stærkestes adfærd.

Flere sædceller giver flere grise

Et par mio. fra eller til gør måske ikke den store forskel, når det gælder sædceller. Men nedsætter man indholdet af sædceller i de poser, man sender ud til landmænd der inseminerer søerne, med 500 mio. celler, får søerne færre grise.

Dansk Svineproduktion har prøvet forskellen på to mia. kontra halvanden mia. motile (dvs. bevægelige) sædceller i sæddoserne i seks besætninger. Undersøgelsen viste, at søer, der blev insemineret med to mia. sædceller, fik 0,2 grise mere pr. kuld end de søer der måtte nøjes med halvanden mia. Faringsprocenten var ikke påvirket af de i afprøvningen undersøgte sædmængder.

Dansk Svineproduktion anbefaler, at man fortsat inseminerer med to mia. sædceller.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle