L&F: Det er fortsat muligt at hyre udlændinge

Trods en klar opstramning både for driftsledere og praktikanter er Landbrug & Fødevarer tilfreds med ny politisk aftale.

Regeringens ”reform af international rekruttering”, der træder i kraft 1. januar 2015, kan få stor betydning for landbrugets brug af udenlandske ansatte.

I aftalen lægges der udtrykkeligt op til øget kontrol af, om betingelserne for opholds- og arbejdstilladelser efterleves inden for landbrugsområdet.

Selv om der er tale om en klar opstramning, er Landbrug & Fødevarer tilfreds med aftalen, fordi den trods alt fortsat gør det muligt at hyre udenlandske medarbejdere.

»For tre måneder siden lagde regeringen op til, at det skulle være slut med udenlandske praktikanter og udenlandske fodermestre og driftsledere.

Vi har arbejdet hårdt på at bevare begge ordninger, og heldigvis er forslaget blevet mere spiseligt,« siger Lone Andersen, viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Praktikantordning skuffer

Til gengæld er hun skuffet over, at praktikantordningen er blevet forringet.

»Jeg er glad for fodermesteraftalen. Det er vigtigt, at de unge mennesker kan få lov at komme herop og få en læreplads. Det er med til at give dem et løft, så de bliver bedre rustet til at vende tilbage.

De kommer fra en kultur, hvor de ikke er vant til at tage noget af sig selv.

Derfor synes jeg også, det er ærgerligt, at de skal gå ned fra 18 til 12 måneders ophold,« siger hun.

Ansæt EU-borgere

I organisationen Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere ser man derimod ikke stramningerne som det store problem.

»Der er mange, der har haft problemer med ukrainere, der ikke har haft orden i uddannelsespapirerne, men så kan man jo bare tage praktikanter fra andre østeuropæiske lande, der er med i EU. De kan her være lovligt, og vi har stadig en aftale med 3F om 18 måneders praktik, så man kan bare skifte nationalitet,« siger direktør Johnny Ulff Larsen.

»For 20-25 år siden kom der under 100 praktikanter til Danmark om året, og nu er vi oppe på 2.300-2.500 om året.

Vi kender ikke antallet fra EU, for der er ingen krav om registrering.«

»Jeg synes, det er et begrænset problem, og med hensyn til ”de voksne” er det nøjagtig det samme. Man kan bare skifte til EU. Det er også et problem, der kan løses. Den fri bevægelighed er jo en del af EU.

Der har været nogle sager, typisk med ukrainske praktikanter, hvor det har vist sig, at de oplysninger, man har fået fra bureauerne, ikke har været rigtige, og det har udløst nogle gevaldige erstatningssager.

Den slags sager slipper man for, hvis man vælger praktikanter fra EU.

Mange af vore medlemmer har opfyldt alle regler til punkt og prikke, og så har de alligevel fået en sag på halsen, fordi der er lavet svindel med papirerne,« siger Johnny Ulff Larsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle