L&F: Smæk døren i for tv-hold

TV2 vil filme, når det veterinære rejsehold besøger landbrug. Luk døren og sig 'nej tak', opfordrer Landbrug & Fødevarer.

Mens Fødevarestyrelsens rejsehold planlægger en række uanmeldte besøg på danske minkfarme sammen med et kamera-hold fra TV2s program 'Razzia', opfordrer Landbrug og Fødevarer generelt danske landmænd til allerede i døren at sige nej til at medvirke i den slags TV-udsendelser.

"Vi ønsker ikke, at der bliver lavet reality-tv på vores landbrug, samtidig med at vi bliver kontrolleret af myndighederne," siger Niels Jørgen Pedersen, formand for Landbrug & Fødevarer.

Tidligere har tv-stationer fulgt med, når Fødevarekontrollen og Skat i deres jagt på ulovlige forhold har besøgt for eksempel pizzeriaer.

"Men vi har ikke brug for at være med til at skabe underholdning, samtidig med at vi har besøg af det veterinære rejsehold. Et besøg af rejseholdet er et fagligt meget seriøst besøg, hvor de tjekker, at alt foregår efter reglerne, og hvor landmanden nærmest er til eksamen, hvor han skal hjælpe til og svare på bedste vis. I den situation har vi ikke brug for også at blive filmet til senere visning i tv," siger Niels Jørgen Pedersen.

Træls situation

Han mener heller ikke, at det er rimeligt at komme på den måde og sætte landmanden i en svær situation.

"For hvis landmanden siger nej, til at tv-holdet må komme med ind, er det så, fordi han har noget at skjule, eller er det bare fordi, han er nervøs? Det sætter landmanden i en træls situation," siger Niels Jørgen Pedersen og tilføjer:

"I andre sammenhænge vil vi frygtelig gerne vise vores landbrug frem og have folk ud og se bedrifterne. Men ikke samtidig med besøg fra rejseholdet."

Også pelsavlernes formand mener, at landmændene skal sige nej tak til tv-holdene:

"Vi har ikke spor imod de uanmeldte besøg fra rejseholdet, men vi ønsker ikke at bidrage til at underholde samtidig," siger Tage Pedersen.

"Vil man besøge en minkfarm, så har vi for eksempel lige holdt åbent hus i maj, og vi er med i Åbent Landbrug i september. Og man kan altid ringe til en minkavler og bede om en rundvisning," siger Tage Pedersen.

Ærgrelse

Leder af veterinærrejseholdet dyrlæge Flemming Marker ærgrer sig over udmeldingen.

"Det er ærgerligt. Vi vil jo gerne præsentere vores arbejde for offentligheden, og det ville samtidig give landmændene mulighed for at vise deres landbrug frem. Vi er ikke interesseret i at hænge landmændene ud, og det er hverken Kontant, Bag facaden eller OperationX, der skal laves. Men det er selvfølgelig op til den enkelte landmand at afgøre, om kameraholdet må komme med ind," siger Flemming Marker.

Ifølge lovgivningen har alle ret til at sige nej til at blive filmet på privat ejendom.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle