Lugt vil give os mere bøvl end nitrat

Lugt og ammoniak bliver de helt store problemer i fremtiden og overgår dermed de blå nitratklasser.

"Når det gælder lugt, er politikerne meget aktive og vil have opstramninger. De ser hen over vores argumenter om risikoen for udflytning af produktionen," siger Henrik Høegh, formand for Dansk Planteforum og viceformand i Dansk Landbrug, og sætter dermed debatten om nitratklasserne i relief.

"Ingen kan anvise, hvordan vi kan leve op til kravene. Så det bliver omkring lugt, at langt de fleste problemer viser sig."

Og når det de fremtidige ændringer af målsætninger i vandområdet og habitatområder, er vi meget opmærksomme på, at der bliver regnet med konsekvenserne. Det er nemt for politikerne at have en meget høj miljømålsætning med områder måske helt uberørt af menneskelig aktivitet. Men så bliver det meget svært at være erhvervsvirksomhed herhjemme," siger Henrik Høegh.

Når det gælder nitratklasserne, tror Henrik Høegh, at ordningen bliver til at leve med.

"Der er lagt nogle politiske linjer, og DMU og DJF har lavet et fagligt arbejde. Den nyeste viden viser, at forskellen mellem handelsgødning og husdyrgødning kun er fem til seks procent og dermed ikke så meget som hidtil troet. Dermed er det den udvaskning, der skal neutraliseres, hvis man er i et blåt område, og det er muligt ved efterafgrøder og andre tiltag," siger Henrik Høegh og oplyser, at der kommer mere information i vejledningen. Dermed kan der findes løsninger, så man har mulighed for at have husdyr også i de områder.

Det kan løses

"Derhjemme mistede jeg 100 dyreenheder på 234 hektarer den dag, kortet kom frem. Jeg har jord i alle tre nitratklasser, og som det ser ud nu, med forbehold, er kravet til mig 10 hektar ekstra efterafgrøder ud over de lovbefalede. Det virker som noget, der er til at løse," siger Henrik Høegh.

"Vi tager medlemmernes kritik og frustrationer alvorligt, og er der noget på enkeltsagsniveau, som er forkert, så er vi parate til at medvirke til løsninger. Det kan eksempelvis være, hvor den blå streg ikke lige følger vandskellet på en lokalitet. Vi vil gerne medvirke med mere information og gå ind med faglig viden," siger Henrik Høegh.

Og baggrunden forklarer han:

"Vi ønsker noget forudsigeligt, gennemskueligt og ensartet og dermed ikke, at 98 kommunalbestyrelser skal tage stilling til, hvor nervøse de er på miljøets vegne. Det havde vi dårlige erfaringer med i amterne. Så vi har et ansvar for at få lavet en løsning på landsplan, så man kommer til at sidde ved sin computer og tager højde for de restriktioner, som gælder," siger Henrik Høegh.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle