Målet er tre gange så meget mælk til næste år

Lars Kristensen udvider sin mælkeproduktion fra tre til ni millioner kg mælk for at fremtidssikre sin virksomhed.

Mælkemarkedets øjeblikkelige turbulens vækker ikke for alvor bekymring hos mælkeproducent Lars Kristensen, Frederiks ved Viborg.

Indtil flere håndværkere er i øjeblikket i færd med at opføre nye staldanlæg, så den 35-årige landmand kan udvide sin mælkeproduktion fra tre til foreløbig ni millioner kg mælk efter 1. april 2015.

»Vi bygger nu for at fremtidssikre bedriften. Byggeriet gør det muligt at nedbringe gælden til et konkurrencedygtigt udgangspunkt i fremtiden,« vurderer Lars Kristensen.

At gælden pr. ko kan reduceres samtidig med en eksplosiv vækst på 200 procent hænger sammen med, at besætningsforøgelsen fra 300 til 700 køer delvis kan ske i eksisterende rammer.

Billige båse på fodergangen

Foderbordet i kostalden, som blev bygget i 2006/2007, skal indrettes til sengebåse med sand. Alene ved den øvelse bliver der plads til 200 ekstra køer under samme tag. De øvrige sengebåse anlægges på pladsen, som de fire malkerobotter optager i dag, og derudover indrettes der plads til goldkøer og nykælvere i en nybygget stald.

»De ekstra sengebåse i kostalden koster to-tre tusinde kroner pr. stk., fordi det er simple senge med sand,« fortæller Lars Kristensen, som i stedet nu skal fodre køerne på et udendørs foderbord i begge sider af stalden.

Det er muligt, fordi der ikke er enkeltrækker med sengebåse i stalden.

»Vi valgte enkeltrækkerne fra, da vi byggede stalden i 2006, fordi min erfaring er, at køerne helst vil ligge i dobbeltrækker. Den beslutning har gjort, at vi nu kan udvide uden at bygge alt for mange ekstra kvadratmeter til malkende køer,« fortæller Lars Kristensen synligt tilfreds.

Foruden ombygningen af kostalden bygges en velfærdsstald til nykælvere, en bygning med malkestald og separation og en ungdyr- og goldkostald med sand i sengebåsene.

Naboerne hjælper med foder

Udvidelsen omfatter ikke nødvendigvis tilkøb af jord. I stedet har fire naboer meldt sig som leverandører af majsensilage og aftagere af husdyrgødning.

»Vi har fantastiske naboer, som gør projektet muligt at realisere. Skulle vi have købt jord til at dyrke foderet selv, var det næppe alt for rentabelt med en så stor udvidelse. Ved at lave dyrknings- og gødningsaftaler får begge parter en gevinst. Og vi får en lavere gældssætning og dermed mindre risiko,« vurderer Lars Kristensen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle