Mælk, æg og grisekød stiger fortsat

Af Ejvind Pedersen, chefkonsulent, Økologi, Landbrug & Fødevarer

I de seneste år er produktionen af animalske varer som økologisk mælk, æg og gris steget fra år til år, og på basis af årets hidtidige produktion ser denne udvikling ud til at fortsætte også i 2021.

Indvejningen af økologiske æg på pakkerierne har i de første ni måneder været på 18,7 mio. kg, hvilket er 1,4 mio. kg større end i samme periode sidste år. Det tyder på, at sidste års rekordindvejning på 23,4 mio. kg øko-æg vil blive slået markant - med en indvejning omkring 25 mio. kg i 2021. Dermed udgør øko-æg 30 pct. af den samlede indvejning.

Produktionen af økologisk mælk har i årets første ni måneder rundet 568 mio. kg. Det er 20 mio. kg mere end i 2020. Hvis denne vækstrate fortsætter, kan der i 2021 forventes en rekordproduktion på godt 750 mio. kg økomælk, svarende til 13 pct. af samlede mælkeproduktion.

Også på slagterierne er der godt gang i produktionen. Efter at der var status-quo på 230.000 slagtede øko-grise i 2020, kan der i år forventes en mindre vækst i niveauet 10-15.000 grise.

Ovennævnte stigninger skal ses i sammenhæng med, at der fra virksomhederne meldes om god efterspørgsel af økologiske fødevarer på hjemmemarkedet. Der er endnu ikke officielle tal for økologisalget, men L&F forventer i år en vækst på omkring 8-10 pct.

Også på det vigtigste eksportmarked - Tyskland - har efterspørgslen i de første 9 måneder været høj, idet salget af kød og æg er steget med omkring 15 pct., mens salget af drikkemælk er oppe med 10 pct. og smør med 17 pct. Til gengæld er økologisalget faldet i Sverige, hvor salget af både økomælk og æg er gået ned med 12 pct. i år. Den svenske detailhandel promoverer ikke økologi så meget som tidligere, og samtidig er plantebaserede fødevarer mere i fokus end i Danmark.

 

Kilder: Danmarks Statistik, AMI Markt Woche og Ekoweb Sverige.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle