Man skal kunne slippe kontrollen

Flere landmænd italesætter en drøm om at få en manager eller direktør. Skal drømmen blive til virkelighed, kræver det, at man kan slippe kontrollen, mener ledelsesrådgiver Kim Ladekjær.

Hvor udbredt er tanken om at ansætte en direktør?

»Jeg møder det oftere nu end tidligere, særligt på de landbrug, hvor der er tilknyttet en bestyrelse. Den primære årsag til at ønske en direktør er, at landmændene ikke kan finde den fornødne tid til at udvikle bedriften ovenfra. Der går for meget tid med styrings- og rapporteringsopgaver«.

Hvad kræver det at ansætte en direktør?

»En attraktiv direktørstilling i landbruget handler ikke kun om løn. Det handler i lige så høj grad om, at direktøren får ret og pligt til at bestemme. Det er ikke alle landmænd, der kan slippe retten til at bestemme. Det er faktisk den hyppigste årsag til, at idéen om en direktør droppes igen. Landmands- kulturen tilsiger ikke nødvendigvis, at andre end landmanden bestemmer«.

Hvad gør man så, hvis man ikke vil slippe tøjlerne?

»De fleste ender med en driftsleder, som styrer ledelsen og mindre opgaver. Og det er langt bedre end, at man ansætter en direktør, og det hele så kører skævt, fordi forventningerne ikke kan mødes. Hvis man overvejer at ansætte en direktør, skal man mærke efter, om man vil give slip. Det kan godt være en lang proces at komme dertil«.

Har landmandens alder betydning i forhold til at ansætte direktører?

»Det fylder meget hos de unge. I vores netværksgrupper for unge landmænd er det programsat, at vi også snakker om frigivelse af tid til bedriftens ejer. Det handler især om at frigive tid til at imødekomme de fælles forventninger til en hverdag, som rummer tid til at være nærværende, og hvor landmanden har tid til at deltage i aktiviteter udenfor gården«.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle