Masterplan skal skabe gevinst via ping-pong mellem centre

Større fællesskab og udveksling af stærke sider i landbrugs-rådgivningen skal give bonus for landmanden, der for alvor skal være manden i centrum.

De tider er forbi, da Landscentret udviklede rådgivning, afleverede produktet til de lokale landbocentre, som derpå gav landmanden de gode råd. I fremtiden bliver udvikling en fælles opgave.

Der skal også ledes i historiebøgerne, når det gælder den gruppevis rådgivning. I dag er det situationen og kravene hos hver enkelt landmand, der skal være udgangspunkt for rådgivningen.

"Individualitet kommer ind, fordi vi skal være sikre på, at det, vi gør, skaber nytte hos den, vi nu rådgiver," lyder det fra adm.direktør Frank Bennetzen, Landscentret, der er formand for Partnerrådet.

I egenskab af sin post som formand for Partnerrådet, der består af direktører fra rådgivningscentrene og enkelte personer fra Landscentret, har stået i spidsen for at sætte ord på et mere formelle udviklingskslingsprojekter mellem lokale centre og Landscentret.

Masterplanen for Dansk Landbrugsrådgivning er den flotte betegnelse, der er kommet ud af et halvt års drøftelser om at knytte tættere bånd mellem Landscentret og de lokale centre. 8. marts er planen fiks og færdig med de sidste spidsfindige formuleringer på plads.

Vi-oplevelsen

I forårsmånederne drager en lille delegation med Frank Bennetzen og Hans Peter Bay i spidsen rundt i hele landet for at fortælle centrenes ledelser om fordelene ved at tilslutte sig 'Masterplanen', som udbygger den kontrakt, der allerede eksisterer, og især fortælle om den gevinst, landmanden har i udsigt, uanset hvilken type landbrug han har, her eller i udlandet.

"Den brede midtergruppe af landmænd har fået stor opmærksomhed. Nu skal vi i højere grad være der for både den store og den lille landmand - uden at midtergruppen får mindre opmærksomhed. Kernen i det hele er, at vi skal blive endnu bedre, end vi synes, vi er i dag, til at sætte kunden i centrum," siger Frank Bennetzen.

Efter sommerferien skulle landmanden begynde at mærke en forskel, hvis centrene ellers bakker op, som Frank Bennetzen Partnerrådet forventer. Det håber, Masterplanen kan være med til at skabe en 'vi-er-fælles-opfattelse' omkring rådgivningen mellem lokalcentrene og Landscentret, frem for tidligere 'vi og dem i Skejby'.

"Vi skal tænke som en enhed, når vi laver noget for landmanden, og fordomsfrit tage stilling til, om det er mest rationelt at gøre det hele på lokalcentrene eller noget på Landscentret, eller om vi skal gøre det i fællesskab. Vi skal ikke være styrende fra Skejby - tværtimod. Hvor det overhovedet er muligt, skal udviklingsarbejde køre i samarbejde med centrenes medarbejdere, for det giver bedre rådgivning, at vi er endnu tættere på landmanden, når opgaven er færdig. Og Landscentret har ikke i sinde at gå uden om centrene i rådgivningen," forsikrer Frank Bennetzen.

Lokale centre suveræne

Da tankerne om Masterplanen i efteråret blev lanceret, skabte det på visse lokale centre nogen uro og frygt for at blive hægtet af, men den frygt er grundigt manet i jorden, mener Frank Bennetzen, der forsikrer, at det er Masterplanen er taget hensyn til centrenes forskellighed, og at hvert center jo har en suveræn bestyrelse.

Masterplanen vil ikke betyde dødsstødet for mindre centre, men kan lægge op til mere indbyrdes samarbejde mellem alle centre, og Frank Bennetzen tror da på flere fusioner, men det bliver ikke, fordi Landscentret blander sig.

Masterplanen som sådan kommer næppe til at fungere som en meget synlig plan for den enkelte landmand. Meningen er, at han skal mærke et kvalitetsløft i rådgivningen i relation til netop hans behov. Planen som sådan er et internt papir og ren teknik for virksomhedens organisering.

"Når det alligevel er interessant for landmænd, er det lidt fordi landmanden ejer os, Dansk Landbrugsrådgivning," siger Frank Bennetzen.

Lettere at være landmand

Løftet i rådgivningen skal tillige komme af landbrugsrådgivningens evne til at tiltrække de bedste medarbejdere. Derfor skal der 'brandes', landbrugsrådgivningen skal fremstå mere synligt og professionelt over for det øvrige samfund og blandt andet rettes mod de studerende på de videregående uddannelser. Målet med Masterplanen er at tage et godt skridt fremad ved at markere organisationernes rådgivning, blandt andet i forhold til private rådgivere, men "jo bedre vi gør det over for landmanden, des stærkere står vi konkurrencemæssigt," tilføjer Frank Bennetzen.

Med en låneformulering fra en vis borgerlig regering i 10-året indtil 1992 er der indføjet et løfte i Dansk Landbrugsrådgivnings samlede strategi 2009, hvoraf Masterplanen kun er én af ni indsatser: "Vi gør det lettere at være landmand."

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle